Végtörlesztés

Végtörlesztés
Forinthitel-háborút, rendkívüli ügyfélszerző akciókat jósoltak az elemzők, ám a banki termékkínálat kijózanító: több mint egy hónap eltelt már a rögzített árfolyamú végtörlesztés meghirdetése óta, még sincsenek a piacon a szokásosnál kedvezőbb kamatozású ajánlatok.

Forrás: zalaihirlap.hu

A végtörlesztés valóban kihagyhatatlan lehetőség azoknak, akik ingatlanfedezetű devizahiteleik tőketartozását saját megtakarításból, esetleg családi-baráti kölcsönből rendezni tudják; svájci frankos terheiktől például a jelenlegi árfolyam 72 százalékán szabadulhatnak meg. Ám a választás alapos körültekintést igényel az adóstól, ha új forinthitellel váltaná ki a meglévőt, hiszen a futamidőtől, az összegtől, a thm-től és egyéb kondícióktól függően még az sem biztos, hogy alacsonyabb havi törlesztőrészletet tud elérni (türelmi idős hiteleknél kicsi erre az esély).

KÖLTSÉGEK
Összeállításunkkal azoknak kínálunk kapaszkodót, akik az utóbbi megoldáson gondolkodnak; a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hiteltermékválasztó programja és egyéb kalkulátorok segítségével, tájékoztató jelleggel mutatunk be néhány piaci konstrukciót, emellett a bankoktól ügyfélként kapott információkat foglaljuk össze. Pár praktikus tudnivaló: a hirdetményekben feltüntetett thm-ek (teljes hiteldíj-mutatók) nem kőbe vésett értékek, mivel zömében változó kamatozású forinthiteleket kínálnak a pénzintézetek. Nehezíti az összehasonlítást, hogy egyes bankok a legideálisabb thm-et jelzik, mások a „-tól-ig” határon belül nagyjából középértéket adnak meg. Bár a végtörlesztéshez nem számíthatnak fel díjat, az új hitel felvétele nem ingyenes: értékbecslői, folyósítási, közjegyzői, földhivatali költséggel terhelhetik az ügyfelet. Fontos, hogy általában végtörlesztéskor is él a forinthitelek önerejére vonatkozó szabály: az értékbecslő által megállapított forgalmi értéknek csak bizonyos hányadát finanszírozza a bank. Ha ez az arány 75 százalék (mint a legtöbb esetben), akkor például 8 milliós lakásunk „kiváltására” legfeljebb 6 millió forintot kaphatunk. Ha pedig a kiváltandó devizahitel összege nagyobb, mint a lakás értéke, akkor másik fedezetre, azaz jelzálogosításra lehet szükség.
Végtörlesztés

AJÁNLATOK
Egy átlagos igénnyel szondáztuk a piacot: 40 ezer svájci frank végtörlesztésére 7,2 millió forint lakáscélú hitelt kerestünk 20 év futamidőre. 9 százalék alatti thm-mel jelenleg három intézmény kínál ilyen terméket, de a legolcsóbb, a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet (8,41 % fix thm) kizárja a potenciális érdeklődők nagy többségét, ugyanis csak azoknak szól az ajánlata, akik legalább 20 millió forintos lekötéssel rendelkeznek náluk.

A Monor és Vidéke Takarékszövetkezet ugyan 8,93 százalékos thm-et tüntet fel, de a hirdetményből kiderül, hogy ez a minimumérték, a maximum 9,74 % (ami még mindig jó ajánlatnak számít).

Az FHB Ingatlanlízing Zrt. termékének thm-mimimuma szintén 8,93 százalék, a maximuma azonban már 32,37. Itt érdemes megjegyezni: ha a fent említett feltételekkel keresünk forinthitelt, és nem akarunk a jelenleginél magasabb törlesztő részleteket fizetni, akkor nagyjából 12 százalékos thm-ig érdemes kutakodnunk, afölött legfeljebb az árfolyamkockázat kizárása miatt érheti meg az átváltás.

OLCSÓBBAK
9 és 10 százalék közötti thm-et 15 pénzintézet 21 terméke kínál. E körben az egyik legolcsóbb a Volksbank ajánlata: két hitele lakástakarékpénztárral, kettő e nélkül hirdet 9,46–9,73 százaléktól induló, 11,57–13,87 százalékban maximált thm-et. A kölcsönnek azonban van átutalási díja (0,25 %), ami esetünkben kb. 180 ezer forintot tenne ki.

Olcsónak számít a Fundamenta áthidaló kölcsöne is, itt a hirdetett thm 9,89 % (8,63 és 10,1 a két szélsőérték), azonban 8,4 millió forintban limitálják a felvehető összeget. Van két további feltétel: a cégnél augusztus 31. előtti szerződéssel kell rendelkeznie az igénylőnek, és csak november 16-ig él az ajánlat. Még szűkebb körnek szól az Axa fix thm-mel (9,87 %-kal) hirdetett hitele: csak a bank dolgozói vagy a banknak szolgáltatásokat végzők vehetik igénybe. 10 és 20 százalék közötti thm-es forinthitelből már bőséges a felhozatal: 128 pénzintézet 337 termékéből választhatunk (grafikánkon 4 banki ajánlatot hasonlítunk össze).

Némelyik bank olyan hitelt is kínál, amit csak másutt felvett devizahitel végtörlesztésére lehet fordítani, esetenként pedig az igénylő (és az adóstárs) jövedelme határozza meg a folyósítható összeget.

Aki a helyi pénzintézeteket részesítené előnyben, a takarékszövetkezeteknél is talál hitelt nagyjából 11 százaléktól induló thm-ért (a Hévíz és Vidékénél például 10 és 26,38 %, a Bak és Vidékénél 11,08 és 11,14 % közötti ajánlatot tüntet fel a PSZÁF).

A bankfelügyelet friss adatai szerint az első hónapban közel 30 ezren végtörlesztették devizahitelüket, s még 500 sincs azoknak a száma, akik ezt forinthitelből oldották meg. Az adósok többsége tehát kivár, ami érthető, hiszen több mint 7 hetük van még a döntésre, és addig új ajánlatok is érkezhetnek. A múlt pénteken például a bankszövetség jelezte, hogy saját javaslatcsomagot dolgoznak ki a devizahitelesek problémáinak kezelésére.

HATVAN NAP
A kormány otthonvédelmi akcióterve december 30- ig teszi lehetővé, hogy ingatlanfedezetű, deviza alapú hitelének végtörlesztéséről bejelentést tegyen bankjában az adós. Svájci frank esetében 180, eurónál 250, japán jennél 2 forintos árfolyamon fizethető vissza a hitel. A bejelentést követően 60 napja van arra az ügyfélnek, hogy a végtörlesztést (akár önerőből, akár az ingatlan eladásából vagy új hitelből) lezárja, ezért érdemes a forrás előteremtése után jelezni a szándékot.

Forrás: zalaihirlap.hu