Újabb banknál igényelhető állami kamattámogatásos hitel

A kereskedelmi bankok közül az Erste Bank és a CIB Bank vizsgálja a bevezetés lehetőségét.
Augusztus 13-ától a K&H Banknál is igényelhető az új, állami kamattámogatású lakáshitel, amellyel a bank szerint élénkülhet a pangó hitelezési piac – közölte a pénzintézet.

Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese a közleményben kifejtette: az államilag támogatott hitelkonstrukció segíthet a bizalmi légkör kialakításában és lendületet adhat a jelenleg pangó hitelezési piacnak. A K&H szerint a lakáshitel piac 2012-2013-ban az új kihelyezések esetében akár 10 százalékkal is élénkülhet a hitelkonstrukció megjelenésének köszönhetően.

A héten az OTP Bank is elindította az új terméket, hasonló reményekkel, a lakáspiac élénkülését várja tőle.

Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankok közül az Erste Bank és a CIB Bank válaszolta azt, hogy egyelőre vizsgálják a bevezetés lehetőségeit.

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője az MTI-nek arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakáshitelezésben trendforduló addig nem lehet, amíg nem nő a háztartások eladósodási hajlandósága. Az alapvető változáshoz azonban gazdasági növekedés szükséges, ez hozhatja meg ugyanis ismét a hitelfelvételhez szükséges bizalmat – tette hozzá Déry Attila.

Az állami kamattámogatású hitel új lakás vásárlására, építésére, illetve használt lakás vásárlására, és felújításra használható fel, a támogatás öt évig jár, és a gyerekek számától is függ.

A kamattámogatás az első 5 évben jár csökkenő mértékben, amit az állampapírok hozamai határoznak meg. Egy évig állandó kamatozású kölcsön esetén, az Államadósság-kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett, 12 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióin kialakult átlaghozam a kamatszámítás alapja.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben Bába Ágnes kifejtette, hogy az ötéves támogatott időszak az ügyfelek számára már elegendő idő lehet ahhoz, hogy olyan kiszámítható gazdasági környezetben fejeződik be a támogatás, amikor már nem kell tartaniuk a magas forinthitelkamatoktól, így a támogatás megszűnése után sem okozhat gondot a törlesztő részletek fizetése. A kamattámogatás megszűnése után a hitel piaci kamatozású konstrukcióként folytatódik tovább, de a hitelkamat referenciakamathoz kötött, ami nagyobb kiszámíthatóságot biztosít az ügyfeleknek.

A K&H Bank által felvázolt példa szerint egy 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, állami támogatású lakáscélú hitel havi törlesztőrészlete az első évben 41 ezer 449 forint, az ötödik évben havi 46 ezer 320 forint, a hatodik évtől pedig havi 51 ezer 303 forint. (A példában bemutatott kamattámogatás új lakás vásárlása esetén és két eltartott gyermekkel érvényes, THM 10,7 százalék).

Forrás : Hirado.hu