Túlélni a frank árfolyamát !

Van, aki túléli és van, aki nem. Mit lehet tenni, hogy a túlélők közé tartozzunk?

Hogyan élik túl a bankok?
Az utóbbi időszakban már egyértelműen fontosabb tényező a svájci frank, mint az euró árfolyama. Az euró az egész gazdaság működésére, az exportáló vállalatok és a piaci árak alakulására hat, meghatározhatja a gazdaság állapotát…

Viszont az utóbbi hetekben tapasztalható svájci frank árfolyam mértéke már felveti a bankszektor stabilitásának kérdését is. (Londonban már eljutottak idáig az üzengető okos elemzők.)

De ne aggódjunk, túl fogják a bankok élni, hiszen ha valamit megtanultunk a válság elmúlt 2 éve alatt, az a bankok kemény hozzáállása. Minden eszközrendszer az ő kezükben van, a szerződések őket védik.
Voltak időszakok, amikor még növelni is képesek voltak a nyereségüket, hiszen a gondba kerülő adósokon több címen lehetett több pénzt beszedni.

Hogyan éli túl a lakosság?
Akinek nincs vagy nem sok a hitele, vagy forint alapú, esetleg forintban fixált havi részletű hitelt vett fel, azok sincsenek teljes biztonságban, hiszen az ország helyzete katasztrofális. Kezelhetetlen méretűvé vált a munkanélküliség, a fogyasztás visszafogott, a gazdaság több ágazata haldoklik.

Tehát egyéni utak léteznek a túlélésre. Vannak, akik eddig sem éreztek meg semmit a válságból, hiszen olyan területen dolgoznak, ahol a megélhetésük nem került veszélybe. A keresett szakmában dolgozók mindig jól átvészelik a nehéz időket és sokan rendelkeznek megfelelő tartalékokkal is.
Aztán vannak olyan vállalatok, amelyek képesek a terheket a fogyasztóikra tovább hárítani (pl. közüzemek, alapszolgáltatások, monopol piaci helyzetben lévők, stb.)

Aki már az elmúlt nehéz hónapok alatt felélte minden tartalékát és már nincs mit ennie, mert a hitelét fizeti, azok közül egyre többen jutnak el a mostani – immár nem is olyan időlegesnek tűnő magas árfolyam hatására a végső stádiumba. Esélyük sincs a fizetésre.

Kire, mire számíthatnak a bajba jutottak?

Senkire.
A reflexeink még azt mondatják velünk, hogy valami csoda majd csak történik, az állam majd csak csinál valamit, hiszen több tízezer család utcára kerülését nem nézhetik tétlenül.
De mindig kiderül, hogy ilyen világot élünk: igenis tétlenül nézik, csak politikai szintű és színezetű kijelentések hangzanak el. A kormány első 100 napjába ez a probléma nem került be! Ennek megoldására csak tervek vannak, de pénz nincs.

Vegyük tudomásul, hogy a megkötött szerződéseket mindenkin számon fogják kérni, a hiteleket vissza kell fizetni – mondják, hiszen a legkisebb hírre, hogy mégis feláll az állami védelmet nyújtó alap, rögtön elmaradoznak a befizetések.

Mindenkinek egyéni felelőssége a túlélés. Nincsenek közösségek, civil szervezetek, ügyvédek, akik segítenének a védekezésben, teljesen ki vagyunk szolgáltatva. A korábbi egyoldalúan megkötött szerződések rabjaivá váltunk és ha összefogással megtámadnánk ezeket, akkor a bankok mellett a gazdaság további megroppanása is bekövetkezhetne, ezért ezt nem fogja senki sem támogatni.

Csak magunkra számíthatunk. Romániában egyre több önszerveződő csoport alakul, amelyek közösen lépnek fel a bankok törvénytelen viselkedése ellen.

Idehaza annyira nem hisznek az emberek a törvények érvényesíthetőségében, hogy még csak el sem kezdődnek az ilyen típusú perek…

Az államnak nincs pénze
A legnagyobb baj az, hogy a forint védelmében semmilyen intézkedésre nem került sor, a kormány azt hitte, hogy ha általános gazdasági kérdésekkel foglalkozik (adók, vállalkozások élénkítése, spórolás, stb.) az elegendő lesz.

Ma már látható, hogy konkrét és egyértelmű intézkedéseket kellett volna hozni a forint védelme érdekében, de ez nem annyira megy, amikor a kormány és a jegybank harcot vív egymással és a fél ország lesz ennek az áldozata.

A politikusok úgy működnek, hogy mindig azzal foglalkoznak, amit az adott eszközrendszerrel a legnagyobb előny elérése mellett megtehetnek. Viszonylag kevés olyan harcos van közöttük, aki széllel szemben is hajlandó menni.

Az államnak pedig nincs pénze senki megsegítésére. De azt azért el lehetne várni, hogy ne hitegessék az embereket és hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek a jövőt illetően új helyzetet teremthetnének. Hogy ami történt, az ne ismétlődhessen meg.
Nálunk az ilyesmi úgy megy, hogy akkor olyan döntéseket hoznak, mint amiket látunk. Leállítják a hitelezést, abból nem lehet baj….

Forrás: hitel.network.hu

Szólj hozzá!