Támogatott lakáshitel közszolgáknak

Támogatott hitelprogram segítségével vásárolhatnak lakást a közszolgák a kormány tervezett új otthonteremtési programja szerint.

A már megjelent kormányhatározat alapján főként a közigazgatásban dolgozókat, a katonákat és a rendőröket segítenék a hitelprogrammal. A kabinet hosszú futamidejű kamattámogatást nyújtana és a kölcsön felvételéhez szükséges önrész előteremtésében is szerepet vállalna.

A közszolgákat tömörítő szakszervezet elnöke szerint fontos, hogy az állam nemcsak kamattámogatást nyújt, hanem a lakáskölcsön felvételéhez szükséges önrész előteremtésében is segít.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint az állami szerepvállalás nagyon sokat segítene az alacsony keresetűeknek és a pályakezdőknek is.

Vélhetően itt több ezer emberről lehet szó, akik nem mindegy, hogy milyen háttérrel rendelkeznek, mert egy nyugodt háttér megteremti annak a feltételét, hogy sikeresebben végezzék munkájukat – fogalmazott az elnök.

A Híradó által megkérdezett elemző szerint a kormány programja élénkítheti a lakáspiacot.

A kereslet bővülése a használt lakáspiacon is megjelenhet, de ugyanúgy az új építésű lakások piacán is több vevőt vonzhat a piacra, ami pedig a fejlesztők aktivitását erősítheti. Jelenleg nagyon visszafogott az ingatlanfejlesztés – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Vagyis kevés lakás épül, ám ezen változtathat a közszolgákat segítő, támogatott hitelek bevezetése.

Akik nem tudnak élni az újfajta lehetőséggel, azok a már most is létező, főként a fiatalokat segítő fecskeházi rendszerben juthatnak otthonhoz.

Forrás: http://www.hirado.hu