Szocpol 2012

Újrainduló szocpol a családokért

Megyei körkép – Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szociálpolitikai támogatás finomított formáját indítja újra a kormány jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten, az új otthonteremtési programot ismertetve.

Újraindul, de a korábbinál szigorúbb feltételekkel a szocpol. A vissza nem térítendő egyszeri támogatás nyolcszázezer forinttól 2,5 millióig terjedhet gyermekszámtól függően. Lesznek ismét kamattámogatott, forintalapú lakáshitelek is: feltéve, hogy az EU ezt jóváhagyja. A kamattámogatás szintén gyerekszámhoz kötött és legfeljebb az állampapírhozamok 70 százaléka lehet röviden erről szól a kormány új otthonteremtési programja, amely két eszközzel indul – adta hírül az mti.

A szociálpolitikai kedvezménnyel, amely célzott, családi és gyermekhez kötött, egyaránt figyelembe veszik majd a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát, és annak energetikai minősítését. Vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, akinek nincs lakástulajdonuk, ők új lakás építéséhez vagy megvásárlásához kaphatnak támogatást.
A veszprémi Tudós Gábor örömmel fogadta az otthonteremtő intézkedéseket. Szerinte a szocpol visszaállítása jó kezdeményezés (Fotó: Orosz Péter)

Legalább az egyik házastársnak minimum hat hónapig bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie és a költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni – emelte ki Matolcsy György a múlt héten, hozzáfűzve, a szocpolt igénylőnek nem lehet köztartozása. A kifizetés január elsején indul, 2012-ben négyezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forintot terveznek.

A kamattámogatási konstrukció, melynek véglegesítéséhez uniós beleegyezés kell, használt lakáshoz is jár, nem csak vásárláshoz, hanem felújításhoz is. Az is kaphat támogatást, aki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. A késedelmes és felmondott hitelszerződésekhez is lehet kapni állami kamattámogatást. A bejelentés szerint a kormány úgy tervezi, hogy három-ötezer család kaphat kamattámogatást, amely 1,3 milliárd forintos költségvetési kiadással jár jövőre.

A veszprémi Tudós Gábor a válság kitörése előtt pár hónappal svájci frankos hitelt vett fel lakására. Állítja, más lehetősége a szocpol eltörlése után nem is volt. – A havi kiadások azóta jelentősen nőttek – mondja a fiatal vállalkozó, aki jelenleg egy 54 négyzetméteres panelban él menyasszonyával, jövő nyárra tervezik esküvőjüket.

– Jó lenne később egy újabb és nagyobb lakás vagy esetleg kertes ház, hiszen, ha bővül a család, egyre nagyobb otthonra lesz igény. – Nem ragaszkodunk új építésűhöz, szívesen nekiállnék egy felújításnak is – magyarázza Gábor, aki örömmel fogadta a kormány otthonteremtő intézkedéseit. Hangsúlyozta, a szocpol intézményének visszaállítása meglehetősen jó kezdeményezés, ugyanakkor szerinte, sokan nem tudják majd igénybe venni.

– Akinek van már lakása az nem jogosult, márpedig azok közül, akiknek volt spórolt pénzük, sokan vettek az elmúlt időben a kedvezőbb ingatlanárak miatt. Arról nem beszélve, hogy a két gyermek után járó összeg nem fedezi a használt és új ingatlan közti különbséget, még az illetékmentességgel együtt sem – összegezte gondolatait a fiatalember.

Céljai között szerepel, hogy ösztönözze a gyermekvállalást, és megállítsa a lakásépítések számának évek óta tartó csökkenését, élénkítse a lakáspiacot. A tervek szerint jövőre 6,5 milliárd forintot igénylő új Otthonteremtési Program a szocpol mellett állami kamattámogatású hitelkonstrukciót is kínál.

A szocpol „az energiatakarékos, élhető, megfelelő komfortérzetet biztosító lakások építését” ösztönzi. Kizárólag lakástulajdonnal nem rendelkezők vehetik igénybe új lakás építéséhez vagy vásárlásához. Igazolni kell a köztartozás-mentességet és legalább féléves munkaviszonyt, a költségekről számlát kell bemutatni. Az utólag finanszírozott támogatás összege függ a gyermekszámtól, a lakás nagyságától (lásd táblázatunkat) – egy kétgyermekes (vagy két gyermeket vállaló) család egy 60 négyzetméteres lakáshoz 800 ezer, egy 95 négyzetmétereshez 1 millió 600 ezer forintot igényelhet, négy gyermek esetén 90 négyzetméter felett 1 millió 300 ezer, 110 felett 2 millió 500 ezer jár.

Hazánkban a szocpol első bevezetése után dinamikusan nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az 1998-as 23 ezer 442-ről 2002-re 48 ezer 762-re nőtt. De Petz Raymund, a GKI ügyvezetője megjegyzi: míg 2002-ben 350 ezer család vett fel kamattámogatott hitelt, a jelenlegi program 4–5 ezer családdal számol. Úgy látja, a 1,5–2 milliós szocpol a lakásárakat figyelembe véve inkább csak vidéken és csak a kistelepüléseken játszhat majd jelentősebb szerepet az otthonteremtésben.

A kormány programjának másik eleme, a kamattámogatott kölcsön csak akkor léphet életbe, ha az Európai Bizottság hozzájárul – a testület minden olyan intézkedést megvizsgál, amelynél egy adott ország kormánya bármilyen segítséggel beavatkozik az ország pénzügyi rendszerébe. Új lakás vásárlásához vagy építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint lakás korszerűsítéséhez igényelhető, 2014. december 31-éig. A kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év, mértéke folyamatosan csökken. A Portfolio.hu internetes oldal számításai szerint például 10 százalékos hiteldíj és 7,35 százalékos referenciahozam mellett egy használt lakásra felvett 6 milliós, 20 éves futamidejű hitel esetén az első évben a havi törlesztőrészlet 58 ezer helyett 44 ezer 118 forint lenne a támogatással – ez havi 13 ezer 783 forint megtakarítást jelent. A támogatás az ötödik évre havi 8478 forintra csökken.

Az egyszeri vissza nem térítendő támogatás nyolcszázezer forinttól 2,5 millióig terjedhet – gyermekszámtól és lakásmérettől függően. Tervben van ismét a kamattámogatott, forintalapú lakáshitel is. A kamattámogatás sávos lesz, szintén gyerekszámhoz kötött és az állampapírhozamokhoz kötött. Az kaphat vissza nem térítendő támogatást 2012-ben, akinek nincs lakása, legalább egy szülőnek legalább 6 hónapja van munkája, és nincs köztartozása.

Két gyermek esetében (nevelt vagy csak vállalt) 800 ezer forinttól 1,3 millió forintig terjedő támogatás lesz. A három gyermeket nevelők és vállalók 1,2 és 2 millió között lesz a szocpol a lakás nagyságától illetve energetikai besorolásától függően. Aki négy gyermeket nevel, az 1,6-2,5 millió között lehet a szocpol mértéke.

A vásárolni kívánt ingatlannak legalább B energetikai kategóriájúnak kell lennie. A szocpol mértéke függ a gyerekek számától is. Előre legfeljebb két gyereket lehet vállalni. Egy gyermeket négy éven, két gyermeket pedig nyolc éven belül kell „teljesíteni”.

A szocpol támogatás összege a lakás méretétől függően két gyermeknél 800 ezer forinttól 1,5 millió forintig terjedhet, három gyereknél már 1,2 és 2 millió forint igényelhető, négy vagy több gyerek esetén 1,6 millió és 2,5 millió forint kérhető. Ezek az összegek B energiakategóriájú ingatlanokra vonatkoznak, A energiaosztályú ingatlan esetén 1,1, A+ esetén 1,2, passzív ház építése esetén 1,3 szorzót kell alkalmazni.

A saját építésű családi házaink hasznos alapterülete 97 m2, így a legmagasabb támogatást tudja igénybe venni az általunk épített házak esetében.  A szocpol 2012-ben sem oldja meg a lakásgondot, de mindenképpen segít rajta.

A másik eszköz egy kamattámogatási konstrukció. Kamattámogatás használt lakáshoz is jár, nem csak új vásárláshoz hanem felújításhoz is. Az is kaphat támogatást, aki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. A késedelmesek és a felmondott hitelszerződésekhez is lehet kapni állami kamattámogatást – a részletekről később közleményt ad ki a kormány.

A kamattámogatás egységesen mindenkinek öt évre szól, és csak egyszer vehető igénybe, mértéke azonban kategóriánként eltérő. A két gyermek alatt az első évben az állampapír referenciahozam 60 százaléka, majd évről-évre kevesebb, az ötödik évben a referenciahozam 40 százaléka. A kettőnél több gyermekes családoknak a támogatás mértéke az első évben a referenciahozam 70 százaléka lesz, innen megy le öt év alatt 50 százalékig.

Használt lakás vásárlása esetén, illetve késedelmes adós lakásvásárlásakor a referenciahozam 50 százaléka a kamattámogatás, az ötödik évben már csak 30 százalék. Aki késedelmes hitellel terhelt lakást vásárol, az az első és második évben 50 százalékos kamattámogatást kap, a támogatás mértéke csak a harmadik évben kezd el csökkenni, az ötödik évre 35 százalékig.

A támogatott hitellel megvásárolt, vagy felépített új lakás nem kerülhet többe 30 millió forintnál, a maximálisan igényelhető összeg pedig 10 millió forint lesz. Használt lakás legfeljebb 15 millió forintba kerülhet, az igényelhető legmagasabb támogatott hitelösszeg pedig 6 millió forint, amit 2014 végéig lehet kérni.

A kedvezménnyel vásárolt lakásban a vásárló(k)nak legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Házaspár, élettárs igénylők esetén a lakásban mindkét félnek tulajdont kell szereznie és azt az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni. A lakásban az igénylőn kívül csak az általa eltartott gyermek, vagy más együttköltöző családtag szerezhet tulajdont.

A támogatott személy a szocpol, illetőleg a kamattámogatások iránti igénylését hitelintézetekhez nyújthatja be. A hitelintézet a kérelem átvételéről igazolást ad az igénylőnek, melyben tájékoztatja a kérelem elbírálásának várható időtartamáról.

Forrás: naplo-online és delmagyar.hu

Szocpol 2012