Nehéz lakáshitelhez jutni

Csökkent a bankok hitelezési hajlandósága tavaly a második fél évben az első fél évhez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank felméréséből. A háztartásoknál a hitelezési feltételek korábbi folyamatos enyhítése után, főként 2008 negyedik negyedévében a magyar bankok határozottan szigorítottak, a vállalatoknál pedig folytatták a hitelkondíciók korábban megkezdett szigorítását. Az okok közé az MNB az ügyfelek hitelképességének romlását, a kedvezőtlen gazdasági kilátásokat, valamint a források nehezebb elérhetőségét sorolta.

A háztartási hitelezéssel kapcsolatban a felmérés megállapítja: a hazai bankok hitelezési hajlandósága mind a lakáshitelek mind a fogyasztási hitelek piacán 2009 második fél évében erőteljesen visszaesett.

A bankok már az előző felmérésben szigorítási lépéseket jeleztek előre, és ez a vártnál is erősebb lett. A bankok az ár és a nem ár jellegű – önrész, hitelfedezeti arány és megkövetelt hitelképességi szint – kölcsönzési feltételeiket is szigorították, és ez a gyakorlat 2009 első fél évében is folytatódik. Ennek hátterében az ügyfelek hitelképességének romlása, a kedvezőtlen gazdasági kilátások, valamint a források nehezebb elérhetősége és drágulása áll. Az elemzés megállapításai szerint a pénzintézetek a svájci frank alapú hitelek kínálatát erőteljesen visszafogták. Nem is pusztán a lakossági oldalon, a vállalati szegmensben is folytatták a lakáshitel kondíciók korábban megkezdett szigorítását a bankok. A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság erőteljesen csökkent, elsősorban a nagy- és közepes vállalatok finanszírozásában, valamint az üzleti célú ingatlanhitelezésben.

“Nem árt, ha a bankok változtatnak korábbi hitelkihelyezési gyakorlatukon, különösen a devizahitelek terén előnyös a szigor a háztartások esetében. Ha ellenben a vállalati oldalon teljesen leáll a hitelek kiáramlása, akkor az még inkább visszaveti a gazdaságot” – jelentette ki Németh Dávid, az ING elemzője.

Forrás: MTI