Lakástakarék

Lakástakarék
Pénzügyeink előrelátó és körültekintő kezelése nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a váratlan helyzetek se okozzanak problémát. Nincs ez másként akkor sem, ha a nagy összegű, lakással kapcsolatos kiadások kerülnek szóba. Napjainkban az állami támogatás és a kedvező konstrukciók apropóján egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lakástakarék. A kedvezményes lakáshitel felvételi lehetőséggel társuló megoldáshoz az állam minden évben 30%-os, mindenkinek alanyi jogon járó támogatással járul hozzá, ezzel növelve az összeget. Így a megtakarítások, az ezekhez igénybe vehető állami támogatás, a betéti kamatok és az ezekkel felvehető hitel összege együttesen határozza meg a szerződéses összeget. A családon belül több lakástakarék is köthető, ezzel természetesen többszörösen kihasználva az állami támogatás előnyeit.

Nem csak lakásvásárláshoz ideális!
Ugyan sokan kifejezetten későbbi lakásvásárlási céljaik eléréshez veszik igénybe a lakástakarék előnyeit, de ennél többféle lehetőség is rejlik abban. Tehát nem csak lakás, ház, telek vásárlására vagy építésére használható fel az összeg, hanem például felújítás során is jó szolgálatot tesz a lakástakarék. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyílászárók, redőnyök cseréje, vagy a szobák felújítása gyakran igen magas költségekkel jár, melyeket egyik napról a másikra sok háztartás nem tudna finanszírozni.

Hasonlóképpen hasznos lehet a megtakarított összeg akkor is, ha bővíteni szeretnénk otthonunkat. A tetőtér beépítése, a nagy belmagasság esetén gyakran választott galéria kialakítása, vagy a tetőcsere és az egyéb belsőépítészeti átalakítások esetén is remek választás lehet a korábbi években a lakástakarék számlán összegyűjtött összeg. A későbbi energia megtakarítást célzó korszerűsítési munkálatokat tervezve szintén hasznos lehet a lakástakarék, hiszen például a fűtési rendszer korszerűsítésére, klíma és kandalló beépítésére, vagy hőszigetelésre, napelemek felszereltetésére is felhasználható az összeg.

Hitelkiváltás lakástakarék szerződéssel
Rendelkezik már lakáscélú kölcsönnel? A lakástakarék nem csak hitelfelvételhez szolgálhat önerőként, hanem a már meglévő hitelt is sikerülhet kiváltani segítségével, ezzel elérve egy esetleges kedvezőbb fizetési konstrukciót. Sokan szembesülnek lakásvásárlást tervezve azzal, hogy még az ehhez szükséges önerő sem áll rendelkezésre. A havi megtakarítások ütemezésekor tehát érdemes olyan megoldást választani, amelyhez állami támogatás is jár, ezzel mihamarabb elérve a kívánt célokat.

Lehetséges a lejárat előtti hozzáférés is
Az élet hozhat olyan helyzeteket, amikor a lejáratnál korábban szükség lehet a befizetett összegre. Ilyenkor a kamatot és a befizetéseket is felvehetjük, ám számolnunk kell az állami támogatás elvesztésével. A Fundamentánál például az előrehozott hitel keretein belül arra is lehetőség van, hogy a szerződéses összeget még a lejárat előtt igényeljük, ezzel korábban megvalósítva lakásvásárlási, hitelkiváltási, vagy a már említett egyéb céljainkat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy lakástakarék szerződés megkötésekor is minden részletre kiterjedően olvassuk át a szerződést, s ha bármilyen terület nem világos, azt még előtte tegyük fel a szakembernek. A körültekintés és a pontos információk pénzügyek terén is nélkülözhetetlenek.

Bővebb információk a lakástakarékok működéséről itt: https://lakastakarekpenztarak.hu