Lakáspiaci helyzet

A fővárosban és a vidéki egyetemi városokban egyaránt túlkínálatos a lakásbérleti piac, s a havi díjak sem emelkedtek idén, sőt néhol csökkentek. A bérletkeresésre induló diákok a havi díjból és a kaució összegéből is alkudhatnak.

Budapesten továbbra is túl sok a kiadó lakás, a visszafogott kereslet mellett a sikertelen eladások miatt bérletre szánt ingatlanok duzzasztják a túlkínálatot. A bérleti díjak többnyire stagnálnak vagy enyhén csökkentek, így a fővárosban már havi 45-50 ezer forintért viszonylag jó bérleményhez lehet jutni.

Leggyorsabban az 50-80 ezer forintos havi díjú lakások adhatók ki. A hazai diákok elsősorban a belvárosban – a 4-es, 6-os villamosok vonala, a metróvonalak környéke -, illetve egyéb, jól megközelíthető helyszíneken nézelődnek, míg az itt tanuló külföldiek szinte csak az V., a VI. és VII. kerületben keresnek.

A bérbeadók a minimum egyéves szerződést preferálják, de a válság miatt sokszor ebben és a kaució összegében is rugalmasságra kényszerülnek, így a letét a korábbi két-három havi díjról mára sokszor egyhavira vagy akár nullára is lealkudható – mondta a Napinak Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Befektetők a bérleti piacon

Hasonlóan vélekedik a piacról Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. társtulajdonosa. Az üzletasszony szerint is a legkeresettebbek a kétszobás, külön bejáratú, havi 50-60 ezer forintért kiadó lakások az egyetemek vonzáskörzetében: az említett fő közlekedési útvonalak mentén a Nagyvárad tértől a Kondorosi útig, illetve a II. kerületi International Business School intézmény környékén.

A külföldi diákok ragaszkodnak a belvároshoz, de havi 300 eurónál ma már nemigen akarnak többet fizetni, és többnyire ők is párban bérelnek lakást. A havi díjak Kaláné szerint tavalyhoz képest 10 százalékkal csökkentek, és a kedvező lakáshitelek hiánya miatt idén sem jellemző, hogy bérlés helyett a felsőfokú intézménybe bekerült vidéki fiatal kisebb lakást vásárol.

Szeged

Már egy-másfél hónapja megnövekedett az érdeklődés az egyetemi városrészben lévő másfél-két szobás lakások iránt Szegeden. Mint azonban Bozsó Balázs, a helyi Limit Ingatlan Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, ez a kereslet a befektetői körből érkezett. A vásárlások csaknem felénél az volt a cél, hogy az új tulajdonosok még a július végi-augusztus eleji, diákbérlemény-keresési roham előtt piacra dobják a kiadásra megvásárolt lakóingatlant.

A diákok érdeklődése Bozsó szerint csak a napokban élénkült meg, ugyanis többségük először a helyi kollégiumokban próbálkozik.

A lakásbérleti díjak tavaly óta nem változtak: az egyetem közeli és a belvárosi kétszobás téglalakásoké havi 60-80 ezer, az intézményektől kissé távolabb 50-70 ezer, míg a külsőbb területeken 40-50 ezer forint között mozognak, a lakásokat általában két diák veszi ki, megosztozva a költségeken. A kaució jellemzően kéthavi díj. A főbérlős szobabérlés ritkább, a diákok inkább társat keresnek a bérelt lakáshoz, 8-15 ezer forint körüli havi díj plusz rezsiért.

Nem nagy számban, de előfordul, hogy szülői segítséggel vásárol az egyetemre bekerült fiatal egy – szintén az intézményhez közeli – kétszobás használt lakást, majd az egyik szobába bérlőtársat keres, így fedezi a havi rezsiköltséget.

Miskolcon még nem indult be a diákkereslet

Miskolcon a válság óta nemcsak az eladó, hanem a bérlőre váró lakóingatlanok száma is nőtt, úgy 20-25 százalékkal – mint azt Zörgő Zsolt, az Otthon Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetője kifejtette -. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy Miskolcon viszonylag jó a kollégiumi ellátottság, másrészt a pangó piacon hosszú ideig eladósorban lévő lakásokat is igyekeznek egy idő után inkább bérbe adni, mintsem üresen hagyni. A diákkereslet itt sem indult még be, általában augusztus a csúcsidőszak.

A díjak közel két éve változatlanok az egyetem környéki Avas lakótelepen: az egy-másfél szobás lakásokért havi 25-30 ezer forintot kérnek, plusz a rezsi (amibe a havi 5 ezer forintos közös költség is beletartozik). A kaució egy-két havi bérleti díj.

A bezárt kollégium megemelte az árakat

Pécsett a lakástulajdonosok fantáziáját megmozgatta az a tény, hogy a városban két nagyobb kollégium is bezárt felújítás miatt. Coboly István, az ingatlanokkal foglalkozó Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértő Iroda munkatársa szerint ez az oka annak, hogy számos, egyetemek környékén eladásra kínált másfél-két szobás lakás tulajdonosa emelte a közelmúltban egymillió forinttal lakóingatlana árát – számítva arra, hogy több diák bérlet helyett vásárlásban gondolkodik.

A szakember azonban úgy látja: amíg négy-öt éve ilyenkor akár 30-40 kisebb lakás is gazdára talált, tavalyelőtt és tavaly már nem volt jellemző az ilyen mértékű tulajdonszerzés. S bár idén felerősödött a „bérlés helyett vásárlás”, nem tudni, hogy a hitelhiány miatt hány hasonló ügylet realizálódik.

A másfél szobás lakások ára jelenleg 8-9 millió, a kétszobásaké pedig 9-10 millió forint között mozog, ugyanezek havi átlagos bérleti díja pedig 40-50 ezer, illetve 50-60 ezer forint között alakul. Debrecenben és Veszprémben is a tavalyi szinten stagnálnak a bérleti díjak. Egy-egy szobát mindkét helyen találhat már havi 8-15 ezerért az érdeklődő, az egyetem közeli másfél-két szobás lakások bérleti díja pedig helytől, mérettől függően 30-60 ezer forint között szóródik.

Forrás: napi.hu

Szólj hozzá!