Lakáshitel forintalapon

A 2010-es évben a Raiffeisen Bank ugyan a lakásvásárlási kedv élénkülését várja, ennek ellenére a lakáshitelezés átlagos hitelösszegének további csökkenését prognosztizálja.

Mint felmérésükből kiderül, a pénzintézet esetében 2010 első félévében – a 2009-es adatokhoz képest – lakáshiteleknél 7, szabad felhasználású hiteleknél 15 százalékkal csökkent az átlagos hitelösszeg. A felmérésből az is látható, hogy a válság előtti időszakhoz képest csökkent mind a lakáshitelek, mind a szabad felhasználású jelzáloghitelek futam-ideje. A Raiffeisen szakértői úgy látják, hogy a fenti változások tovább fogják növelni a forinthitelek részarányát az új hiteligénylé­seken belül.

Semmi meglepőt nem találok abban, hogy a hiteligénylők egy jelentős része a forinthitelek mellett döntött, illetve dönt – mondta el Toman Róbert, a Raiffeisen Bank üzletágvezetője.

Toman álláspontja szerint egyrészt az MNB kamatpolitikájának köszönhetően a bankok is igyekeznek minél kedvezőbb kamatfeltételeket biztosítani a különböző lakáshitelekhez.

Jelen pillanatban jellemzően 9–10% között mozog ennek a hitelfajtának a kamata. Ez tehát azt jelenti, hogy átlagosan hozzávetőleg már csak másfél százalékkal magasabb a forinthitelek kamata az euróhitelekénél.

Forrás: Metropol.hu