Lakáshitel felvétel előtt !

Amennyiben hitelfelvételről dönt (legyen az személyi kölcsön, lakáshitel, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel stb.), vannak olyan kérdések, amelyeket a hitelfelvétel előtt mindenképpen javasolt tisztázni, hogy a lehető legjobb terméket tudja választani.

A bankok első pillantásra közel azonos feltételekkel kínálják hiteleiket, azonban mégis akadnak olyan apró eltérések, melyek több ezer forintos különbséget jelentenek a havi törlesztőrészletekben. Ezért hitelfelvétel előtt mindig nézzen körül az ajánlatok között! Érdemes tehát összehasonlítani a különböző hitelkonstrukciókat elsősorban a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) segítségével!

Amennyiben választása a devizahitelekre esett, fontos, hogy értse a devizahitel forinthitellel szemben fennálló előnyeit, hátrányait! Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy: az eladási és vételi árfolyam között eltérő mértékű különbségek lehetnek a különböző bankoknál; milyen árfolyamot alkalmaz a bank és azt hol lehet megismerni; van-e konverziós (átváltási) költség vagy rendelkezésre tartási jutalék az adott konstrukcióban; a bank a devizakamat változását milyen módon képzi, köti-e nemzetközi irányadó kamatokhoz; a bank nyújt-e árfolyam-garanciát az adott hitelkonstrukcióhoz, illetve milyen más lehetőség van az árfolyamkockázat elleni védekezésre.

Devizahitel felvétel esetén a hitelnyújtó törvényi kötelezettsége felhívni ügyfelei figyelmét a jövőbeni árfolyamváltozás kockázataira, az ún. kockázatfeltáró nyilatkozat segítségével. Ezt a nyilatkozatot ne írja alá automatikusan, hanem aláírás előtt olvassa el figyelmesen!

A legtöbben hitelfelvételi döntésüket a hitelfelvételkor aktuális törlesztőrészletekre alapozzák, azonban az esetleg hátrányos árfolyam- és kamatváltozások lehetőségét nem veszik figyelembe. Győződjön meg tehát arról, hogy érti-e a kamat-, illetve árfolyamváltozásban rejlő kockázatokat, hogy azok miképpen befolyásolják a jövőben az Ön törlesztőrészleteit.

Célszerű számszerű tájékoztatást is kérni arról, hogy bizonyos kamat-, illetve árfolyamváltozás esetén hogyan változik az Ön törlesztőrészlete. Számos bank esetében lehetőség nyílik arra, hogy az ügyfélszolgálaton vagy a bank honlapján, kalkulációs modellek segítségével megismerje az esetleges kamat-, illetve árfolyamváltozásnak a törlesztőrészlet mértékére gyakorolt hatását.

Szólj hozzá!