Támogatott lakáshitel – állami kamattámogatású forint alapú lakáshitel

Támogatott lakáshitel: megélénkülhet a kereslet az építőiparban

Először a meglévő új lakások eladását várják

Miután az építőipar teljesítménye, a megrendelések hiányában eddig nem látott mélységbe süllyedt, az iparág minden olyan intézkedést üdvözöl, amelytől munkát várhat – mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek. Főleg Budapesten több ezer eladatlan lakás vár vevőre, és jelentős számban állították le a fejlesztők a lakás projektjeiket. Az ÉVOSZ először a meglévő új lakások eladását várja az új intézkedésektől, ezeket követheti a leállított projektek újraindítása, majd az újak megjelenése következhet.

Olvass tovább

Kamattámogatás feltételei

Kamattámogatás feltételei

Új lakás vásárlásához, építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez kamattámogatott hitelt 2014. december 31-ig lehet igényelni. A kamattámogatás időtartama legfeljebb öt év (a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet), a kamattámogatás mértéke pedig a futamidő alatt fokozatosan, évente 5 százalékponttal csökken. A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam százalékában kifejezve 0-2 gyermek esetén 60 százalékról indul, s az ötödik évben 40 százalékra mérséklődik, míg három vagy több gyermek esetén a futamidő első évében 70, ötödik évében 50 százalék lesz.

Használt lakás vásárlása és korszerűsítése esetén a kamattámogatás mértéke a gyermekszámtól függetlenül az első évben 50 százalék, az ötödik évben 30 százalék.

Olvass tovább

Mire jó a hosszabb gyes?

Alig néhány hónapja léptek életbe a gyes megváltozott szabályai, ősszel újabb változások várhatóak. A Fidesz már korábban megígérte, hogy egyik első intézkedésük lesz a gyes időtartamának visszaállítása három évre. Szakemberek szerint ez az intézkedés sem javít majd a termékenységi mutatókon.

Hét elején terjesztette a parlament elé 42 javaslatból álló őszi törvényalkotási programját a kormány. Az elképzelések között van a gyes és a gyed újraszabályozása, a gyes melletti nyolcórás munkavégzés tilalmának visszaállítása. Arról, hogy a gyes (pontosabban a gyed és gyes együttes) időtartamát két évről három évre fogják visszaállítani, már többször nyilatkoztak a Fidesz–KDNP politikusai. Legutóbb nyár elején Nagy Anna kormányszóvivő közölte: 2012-től állítanák vissza három évre a gyest, mert azok esetében, akiknek most születik, vagy ebben az évben született gyereke, éppen akkor jár le az a két év, amelyre a jelenlegi szabályok szerint jogosultak. Az új szabály visszamenőlegesen lenne érvényes.