Szocpol 2012

Újrainduló szocpol a családokért

Megyei körkép – Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szociálpolitikai támogatás finomított formáját indítja újra a kormány jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten, az új otthonteremtési programot ismertetve.

A félszocpol

A köznyelv lakásbővítési kedvezményként, illetve félszocpolként ismeri azt az egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amely főként a szocpol igénylési és folyósítási szabályai szerint nyújtható.

A félszocpolra jogosultak köre megegyezik a szocpolra jogosultakéval, azzal a különbséggel, hogy a félszocpol eltartott családtagok után nem jár.

Mire használható fel a félszocpol?

A félszocpolt lakásbővítéshez, és – szűk személyi körben, szigorú feltételek mellett – használt lakás vásárlásához lehet felhasználni.

Szocpol és más állami támogatások…

Körültekintően járjon el a szocpol vagy más állami támogatások igénylésekor. A szocpol felvételnél előfordulhat egy olyan buktató, hogy ha nem felel meg minden szabálynak, akkor elutasítják az igénylést. Az után az eltartott gyermek után lehet igényelni, aki együtt költözik az igénylővel, és 16. életévét még nem töltötte be, vagy ha 16 éves elmúlt, de még nem töltötte be a 25. életévét és oktatási intézmény nappali tagozatán tanul. A gyermeket – a teljes ellátást biztosító intézetben tanuló gyermek kivételével – az építtetővel (vásárlóval) közös háztartásban élőnek kell tekinteni akkor is, ha tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem az építtető (vásárló) lakásában lakik.