Bankadó után bankkonszolidáció ?

Olyan ez, mint egy klasszikus képrejtvény. Amit látunk, abban rejtőzik egy másik kép. És ha elég sokáig és figyelmesen nézzük, akkor észrevesszük, mit is ábrázol valójában. Mert amit elsőre észreveszünk, az ugyan igaz, de csak az igazság egy szelete. Ahogyan a bankadó is csupán egy nagyobb és sokkal fontosabb történet része. Ennek ismerete nélkül egészen más karaktervonásokat mutat.

Szerencsére a képben azonnal felsejlik a másik, és ha erre koncentrálunk, akkor szinte elhalványul az eredeti. A képen ugyanez a két nagy hatalmú férfi látszik, csakhogy éppen azt jelentik be: az állam újabb bankkonszolidációt hajt végre, azaz megszabadítja a bankokat a bedőlt lakossági hiteleiktől és az azok mögött álló ingatlanfedezetektől. Az e kölcsönöket felvevő adósokat pedig megszabadítja a bankoktól. Az üzlet megköttetett: az állam hajlandó átvállalni a bankok sarát, viszont elvárja, hogy azok a takarításért szó nélkül fizessék meg az általa meghatározott árat.

Kívülállók aggódnak Magyarország miatt

Kívülállók aggódnak Magyarország miatt – olvasható az írás elején. A cikk szerint amióta Orbán Viktor pártja az áprilisi választásokon megszerezte a képviselőhelyek kétharmadát, baljós jelek mutatkoznak. Orbán Viktor először is kiterjesztette az állampolgárság jogát a határon túli magyarokra, amiben bírálók a revansizmus baljós jeleit fedezték fel – áll a budapesti keltezésű cikkben. Az új kormányfő ezt követően pártbéli barátaira cserélte ki a közintézmények és hatóság vezetőit, a választási bizottságtól a számvevőszékig, a pénzügyi felügyelettől az államfői székig – írja a szerző, s megjegyzi: Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bank elnökét is megpróbálja „elűzni”.

A bedőlt lakáshitelek

A bedőlt lakáshitelek kapcsán elképzelhető, hogy az állam az ingatlan mellett leszámítolt áron veszi át a fizetési kötelezettséget a bankoktól – mondja Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke, a főváros V. kerületének polgármestere a Figyelőnek adott interjúban. Rogán szerint a következő két évben sem változnak alapvetően a bankadó szabályai.

„Nagyon sok területen kell lépnünk. A médiatörvény is változtat a hírközlés szabályozási rendszerén, nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb a hírközlési törvényt is módosítani kell. Valószínűleg át kell tekintetni az energiaszabályozást is. Meghirdettük az energiaárakra vonatkozó stopot, ígéretet tettünk arra, hogy új megállapodást hozunk tető alá a piaci szereplőkkel, s ha szükséges, akkor ehhez a szabályozási környezetet is át kell alakítani. A közbeszerzések területén szintén átfogó módosításokra van szükség” – mondta Rogán Antal a Figyelőnek.