Leállhat a lakáshitelezés

Még egy kis szabályozás a jelzáloghitel piacon, és nem lesz lakáshitelezés Magyarországon – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a pénztárkonferencián, ahol az öngondoskodás fontosságáról tartott előadást.

A bankszövetség elnöke, az MKB elnök-vezérigazgatója elsősorban a bankokat sújtó kormányzati intézkedésekről beszélt. A bankadóval kapcsolatban hangsúlyozta: az rövid távon megoldás lehet, de a közép távon okozott sérülésekkel is kellene foglalkozni. A növekedési pályához ugyanis a reálgazdaságnak szüksége van finanszírozásra. A GDP egy százalékos növekedéséhez – állította Erdei – a hitelállomány három százalékos bővülésére van szükség. Az árfolyamszűrt adatok szerint azonban már most is hitelszűkülés érzékelhető.

Nyugdíj ?

Számos kiegészítő, önkéntes alapon fizetendő megtakarítási forma áll rendelkezésére azoknak, akik időben szeretnének gondoskodni nyugdíjas éveikől. Szükség is lesz a plusz pénzre: a CIG áttekintette, milyen lehetőségek vannak a 84 ezer forintos átlagnyugdíj kiegészítésére.