Lakáshitelesek és új adótörvények

Lakáshitel, közbeszerzés, magánnyugdíj-pénztári befizetések és még számos napirendi pont kerül héftőn az Országgyűlés elé, ahol a képviselők zárószavazást tarthatnak az egyes törvényjavaslatokról. A jövő évi adótörvények tárgyalását kedden kezdik meg – adta hírül a közrádió.

A parlament tervezett napirendje szerint hétfőn tartják a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről szóló törvényjavaslatok zárószavazását, ha az Országgyűlés nem fogad el a jogszabálytervezethez benyújtott egyetlen módosító indítványt sem. Az előterjesztés szerint a társadalombiztosítási törvény módosítással a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg – november 1-je és 2011. december 31-e között – tagdíj helyett járulékot fizetnének a Nyugdíj biztosítási Alap részére.

Leállhat a lakáshitelezés

Még egy kis szabályozás a jelzáloghitel piacon, és nem lesz lakáshitelezés Magyarországon – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a pénztárkonferencián, ahol az öngondoskodás fontosságáról tartott előadást.

A bankszövetség elnöke, az MKB elnök-vezérigazgatója elsősorban a bankokat sújtó kormányzati intézkedésekről beszélt. A bankadóval kapcsolatban hangsúlyozta: az rövid távon megoldás lehet, de a közép távon okozott sérülésekkel is kellene foglalkozni. A növekedési pályához ugyanis a reálgazdaságnak szüksége van finanszírozásra. A GDP egy százalékos növekedéséhez – állította Erdei – a hitelállomány három százalékos bővülésére van szükség. Az árfolyamszűrt adatok szerint azonban már most is hitelszűkülés érzékelhető.

Magánnyugdíjpénztárak államosítása

Az állam többé nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztárakba és az javasolják az érintetteknek, hogy válasszák a biztonságos állami rendszert – mondta kedd este Orbán Viktor az RTL Híradójának. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a nagyon nagy jövedelemmel rendelkezőktől megvonnák a családi pótlékot, az erről szóló javaslat már a kormány előtt van.

„Akik maradnak a mostani, nyugdíjtőzsdés rendszerben, amit ők oda bevittek, az az övék, azzal saját belátásuk szerint rendelkeznek. Ha visszalépnek az állami rendszerbe, akkor őket kompnezálni fogja az állam” – mondta kedd este Orbán Viktor az RTL Klub Híradójának adott interjújában.