Bebetonozott hiteltörlesztések

Egyre több bank áll elő olyan lakáshitellel, melynek éveken keresztül fix a törlesztőrészlete. A hitelintézetek a jegybanki kamatcsökkentési ciklus folytatásában bíznak, ha ez bekövetkezik nem igazán jár jól az az adós, aki „beleül” a most esetleg vonzónak számító kamatú konstrukcióba.

Elsőként a CIB lépett piacra még tavasszal hároméves kamatperiódusú lakáshitelével (ez azt jelenti, hogy az adott időszak alatt a kamat nem változik). Az OTP forintalapú lakáshitelt és lakáslízinget kínál három évig fix törlesztőrészlettel, amihez a múlt hét végéig még akciós díjkedvezmények is társultak. A CIB a termékét ismertető tájékoztatón kilátásba helyezte, hogy rövidesen öt évre terjesztik ki a kamatperiódust. Erről azóta nem szólt a bank, az FHB azonban megvalósította az ötéves fixálást. Az FHB Ötös Referencia kölcsön nemcsak ezen a téren számított újdonságnak. A meghirdetett kondíciók szerint ugyanis a hatodik évtől a teljes futamidő alatt referenciához, az ötéves állampapír-piaci hozamhoz kötött a kamat.

Lakáshitel önerő nélkül

A lakáshitelek esetében is szigorítás lép életbe 2010.03.01-től, önerő és indulóköltségek nélkül nem lehet majd lakáshitelt igényelni egyik banknál sem. A szocpol megszüntetése után ez a lépés volt a végső döfés a fiatalok részére akik 0 forinttal akartak lakást vásárolni részletre, gyakorlatilag esélyük sincs már. Ennek következtében önerő nélkül csak akkor lehet lakáshitelhez jutni, ha a megvásárolni vagy felépíteni kívánt lakóingatlanon kívül a hiteligénylő kiegészítő ingatlanfedezetet is be tud vonni a hitelügyletbe.