Decembertől márciusig ismét tilos a kilakoltatás

December 1-jétől jövő márciusig ismét hatályos a kilakoltatási moratórium – közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján szólt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellvizsgálatáról is, amellyel kapcsolatban azt mondta: értetlenül áll a kabinet a bankszövetségnek az ügyben kiadott közleménye előtt.

A kilakoltatás ügyében Giró-Szász András emlékeztetett, a kabinet eddig négyszer hosszabbította meg a moratóriumot, a negyedik meghosszabbítás lejártától, október elejétől mostanáig pedig bevezetett egy kényszerértékesítési kvótát. Megjegyezte, hogy a jövő héten kezdődő kilakoltatási tilalom ideje alatt – jövő januártól – megkezdi működését a nemzeti eszközkezelő, amely a nehéz helyzetbe jutott devizahitelesek helyzetén próbál meg segíteni.

Olvass tovább

Törlesztőrészletek stabilizálása

A lehetséges megoldások között említette az összes frank alapú lakáshitel törlesztőrészletének meghatározásához alkalmazott árfolyam rögzítését a Magyar Televízió Az Este című műsorában Rogán Antal fideszes képviselő. Mint mondta, a kormány az árfolyam-különbözetből képződő áthidaló hitelre garanciát vállalna a bankok felé, a készülő megoldás költségeiből azonban a bankoknak és az érintett adósoknak is ki kell venniük a részüket. Egy hasonló árfolyamrögzítés ötlete már korábban is megjelent a sajtóértesülésekben, Rogán szerint ezzel a jól fizető ügyfeleket is segíteni kell.