Hitelközvetítők díjazása

Idén szeptembertől két részre kell osztani a hazai jelzálog hitelközvetítők díját. A díj egyik fele a hitel konkrét közvetítéséért, a másik a szerződés fenntartásáért jár. A kettő aránya a kölcsön jellegétől függ.

A hitelt kihelyező bankok szerzési- és fenntartási jutalékra fogják megosztani az általuk fizetett közvetítői díjat. A szerzési jutalék a szerződés létrejöttééért, míg a fenntartási jutalék annak meghatározott időpontig történő fennállásáért jár. A szerzési jutalék akkor jár a hitelközvetítő részére ha a finanszírozó megkezdte a maga szolgáltatását. A hitelszerződés fenntartásáért pedig – fő szabályként – a szerzési jutalék esedékességétől számított két év után lehet fenntartási jutalékot fizetni. A fenntartási jutalék létjogosultsága a mostanában tapasztalt nagy arányú bedőlt hitelek arányában található, hiszen ha a közvetítő csak jól fizető ügyfelek után kapja meg a teljes jutalékát, arra lesz motiválva, hogy csak a legjobb ügyfelekkel foglalkozzon.

A rendelet külön kezeli a jelzáloggal fedezett ingatlanhiteleket, valamint a gépjármű finanszírozási szerződéseket. Ha az ingatlan jelzálog hitel, vagy ingatlan pénzügyi lízing futamideje meghaladja az 5 évet, akkor a közvetítőnek a hitel százalékában jár a szerzési jutalék. Ebből a fenntartási jutalék-rész legfeljebb a teljes közvetítői díj 20 százaléka lehet.

Forrás: Magyar Közlöny