Versenyhátrányban a forinthitel

Bár már volt időszak, amikor a magyar jegybanki alapkamat csökkenése és a devizahitelezés adminisztratív szigorításai miatt a forinthitelek kezdtek versenyképessé válni a svájci frank- és az euróhitelekkel szemben, de 2010 augusztusának végén azért 200-250 bázispontos árelőnyük még mindig van a devizahiteleknek.

Rettentő széles a termékskála, illetve minden termék-összehasonlítás függ a hitel nagyságrendjétől, futamidejétől is, de azért annyi elnagyoltan kijelenthető, hogy amíg a legkedvezőbb devizahitelek már valamivel 6 százalék alatti thm-mel is elérhetők, addig a forinthitelek thm-je még a legjobb konstrukcióknál is 8 százalék körüli szintről indul.

Lakáshitel forintalapon

A 2010-es évben a Raiffeisen Bank ugyan a lakásvásárlási kedv élénkülését várja, ennek ellenére a lakáshitelezés átlagos hitelösszegének további csökkenését prognosztizálja.

Mint felmérésükből kiderül, a pénzintézet esetében 2010 első félévében – a 2009-es adatokhoz képest – lakáshiteleknél 7, szabad felhasználású hiteleknél 15 százalékkal csökkent az átlagos hitelösszeg. A felmérésből az is látható, hogy a válság előtti időszakhoz képest csökkent mind a lakáshitelek, mind a szabad felhasználású jelzáloghitelek futam-ideje. A Raiffeisen szakértői úgy látják, hogy a fenti változások tovább fogják növelni a forinthitelek részarányát az új hiteligénylé­seken belül.