Lakásvásárlás vagy albérlet

A felnőtt lét ott kezdődik, mikor először fizeti be valaki a saját villanyszámláját. Ehhez lakást kell venni, vagy bérelni. Utóbbi sokak szerint ostobaság, mert úgy tartják, a bérléssel az ember kidobja a pénzét az ablakon. A másik érv szerint nem szabad beláthatatlan időre fizetési kötelezettséget vállalni, és ha vállalunk, akkor is csak a fizetésünk bruttó 20 százalékáig.

A 20 évre felvett lakáshitel két éve még teljesen normális volt, mondván legalább a sajátomat fizetem. A többség addig lakott albérletben, míg egyetemre, főiskolára jártak, aztán mindenki igyekezett saját lakást szerezni.

Mára ez megváltozni látszik. Megfelelő indulótőke híján és a megszigorított banki hitelfeltételek miatt inkább albérletbe mennek az emberek. Ezt támasztja alá az is, hogy a napi hirdetésszámában legjelentősebb (kb 300 ezer hirdetés) lévő ingatlanhirdetési portálon az ingatlan.com-on kiadó ingatlanokra indított kereséseinek száma 2010-ben egész évben olyan szinten volt, ami a korábbi években csak az augusztusi szezont jellemezte.

Lakáspiaci helyzet

A fővárosban és a vidéki egyetemi városokban egyaránt túlkínálatos a lakásbérleti piac, s a havi díjak sem emelkedtek idén, sőt néhol csökkentek. A bérletkeresésre induló diákok a havi díjból és a kaució összegéből is alkudhatnak.

Budapesten továbbra is túl sok a kiadó lakás, a visszafogott kereslet mellett a sikertelen eladások miatt bérletre szánt ingatlanok duzzasztják a túlkínálatot. A bérleti díjak többnyire stagnálnak vagy enyhén csökkentek, így a fővárosban már havi 45-50 ezer forintért viszonylag jó bérleményhez lehet jutni.