Lakáshitel adókedvezmény 2011

2010-re a személyi kedvezmény, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári, valamint nyugdíj-előtakarékossági befizetésekhez kapcsolódó kedvezmény, az őstermelői kedvezmény és a családi kedvezmény maradt a jövedelemadó kedvezmények közül. (a már megszűnt lakáshitel adókedvezménye áthúzódóan még érvényesíthető) Ezek közül a családi kedvezmény és az őstermelői kedvezmény érvényesítéséhez nem kifizetői igazolás, hanem egyéb iratok, illetve számlák szükségesek. A kedvezményre jogosító igazolásokat legkésőbb február 15-ig kell kiadni.

Kifizetői kötelezettségek

Azok a szervezetek, amelyeknek igazolása alapján szja kedvezmény vehető igénybe, az erre szolgáló igazolást legkésőbb 2011. február 15-éig kötelesek kiadni a jogosultnak. Az igazolásokat azonban csak akkor lehet kiállítani, ha az adózó közölte az adóazonosító jelét. Az igazolások helyes kiállításához az adóhatóság mintákat készített, amelyek az adóhatósági tájékoztató mellékleteiben megtekinthetők.

Lakáshitel adókedvezmény

Mikor és ki veheti igénybe a lakáshitel-törlesztéssel kapcsolatos kedvezményt?

Lakáshitellel kapcsolatos szja-kedvezmény érvényesítési idejével kapcsolatban mindenhol ezt olvasom: „Nem korlátlan ideig vehető igénybe adókedvezmény, hanem csak a hitel felvételének évében és további négy évig. Azok a gyermekes családok, akik nem jogosultak szocpolra (mert például nem új lakást vesznek vagy építenek, vagy nagyobb lakásba költöznek, de nincs három gyermekük), gyermekenként további egy évig igénybe vehetik a kedvezményt, ha a gyermek után családi pótlékra jogosultak. Például az a család, ahol két gyermek van és használt lakás vásárlásához vettek fel hitelt, hét évig jogosult adókedvezményre.”

Lakáseladás után kevesebb adót kell fizetnünk

25 százalékról 16 százalékra csökken a forrásadó mértéke, s ez igazi 16 százalék lesz, mivel nem vonatkozik rá a szuperbruttó sem magyarázta Angyal József okleveles adószakértő az ingatlanmagazin.com-nak nyilatkozva. Ez tehát azt jelenti, hogy ingatlan eladásából származó jövedelem után 25 százalék helyett 16 százalékos adót kell fizetni, ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot.