Lakáshitel biztosítás

A lakáshitel fedezeti biztosítás a tartozás biztosítékául szolgáló biztosítási szerződés, amelynek keretében a biztosítótársaság kockázata általában olyan előre nem látható eseményekre terjed ki, melyek befolyásolják az ügyfél hitel-visszafizetési képességét a következő esetekben:

– haláleset,
– rokkantság,
– átmeneti keresőképtelenség (beteg-állomány, vagy tartós táppénz)
– munkanélküliség.

Haláleset és rokkantság esetén a biztosító a teljes hiteltartozást fizeti ki egy összegben közvetlenül a hitelnyújtó pénzintézet részére, míg az átmeneti keresőképtelenség illetve munkanélküliség ideje alatt a havi törlesztőrészleteket vállalja át. A fenti kockázatok különféle módon csoportosíthatóak, illetve az egyes kockázatok általában rugalmasan alakíthatóak az ügyfél igényei szerint. A lakáshitel biztosítás lényege, hogy védelmet nyújt az ön által felvett lakáscélú jelzáloghitel teljes futamideje alatt a kölcsöntörlesztést megnehezítő, illetve adott esetben lehetetlenné tevő kockázat, vagyis a munkanélküliség bekövetkezte esetén.

A munkanélküliségre tudnivalók:
A hitelfelvevő akkor lehet jogosult rá, amennyiben a munkanélkülivé válását megelőzően minimum 6 hónapig folyamatos, határozatlan időtartamú munkaviszonnyal rendelkezett. Munkanélküliségi szolgáltatás esetén a várakozási idő a kockázatviselés kezdetétől számított 90 nap. Amennyiben a biztosított munkaviszonya a várakozási idő alatt szűnik meg, a biztosító az így bekövetkezett munkanélküliség esetén sem a várakozási idő alatt, sem annak lejárta után nem vállalja a törlesztő részlet megfizetését. Munkanélküliség esetén a biztosító a regisztrált munkanélküliség 61. napjától kezdődően fizet először. A biztosító hat egymást követő hónapig vállalja át a munkanélkülivé vált ügyfél helyett a hiteltörlesztést.

Mennyibe kerül ez a fajta biztosítás ?
A bankok között nagy eltérések vannak ezen a területen. Általában a havi törlesztő részlet vagy a felhasznált hitelösszeg bizonyos %-a a hitelfedezeti biztosítás díja, melyet rendszeresen havi jelleggel a havi törlesztő részlettel együtt kell fizetni. A hitelfedezeti biztosítás díja nagyban a kockázat mértékétől függ, minél szélesebb egy biztosító jogos biztosítási eseménye, annál drágább a biztosítás.

Milyen esetben igényelhető a biztosítási szolgáltatás:
– 18-65 év közötti életkor,
– egészséges, azaz megállapított krónikus betegség következtében nem áll tartós gyógyszeres kezelést igénylő rendszeres orvosi kezelés alatt,
– nincs keresőképtelen állományban,
– az elmúlt 12 hónap során nem volt több mint 30 egymást követő napon át keresőképtelen állományban

A biztosított mindig az adós, aki az esetleges biztosítási szolgáltatást már a szerződéskötéskor a hitelezőre engedményezi. A biztosítási kötvényt a hitelszerződés tartamára el kell helyezni a hitelintézetnél azzal, hogy a szerződéses összeget a bankra kell engedményezni. Az engedményezéshez a biztosítónak írásban hozzá kell járulnia.

Dugulás biztosítás