Lakáshitel: 190 forinton

Rogán Antal a TV2 reggeli műsorában azt mondta, valószínűleg 200 forint alatti svájcifrank-árfolyamon rögzítenék a lakáshitelesek törlesztőrészletét.

Az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke konkrét számot nem akart mondani, mert ez „segíthetné a spekulánsokat”, és a kormány sem döntött még. „Hipotetikusan” azonban elhangzott a 190 forintos svájcifrank-árfolyam. A fideszes képviselő ezt akkor mondta, amikor elmagyarázta a rendszer tervezett működését. Ezek szerint, ha ennél erősebb a frank a forinttal szemben, akkor hátralék keletkezik az adósnál, de ezért az összegért az állam kezességet vállal. Amennyiben ennél gyengébb a frank, akkor a felhalmozódott hátralékot törlesztené a lakáshiteles. A törlesztőrészlet azonban végig állandó maradna.

A képviselő szavaiból úgy tűnt, hogy már nyártól bevezethetnék a rögzített forint/svájci frank árfolyamot, így a havi lakás-törlesztőrészletek nem ugrálnának. A Mokkában az is elhangzott, hogy a lakáshitelek döntő többségét 160 forint/svájci frank körüli árfolyamon vették fel az emberek Magyarországon.

Forrás: HVG.hu