Lakáseladás után kevesebb adót kell fizetnünk

25 százalékról 16 százalékra csökken a forrásadó mértéke, s ez igazi 16 százalék lesz, mivel nem vonatkozik rá a szuperbruttó sem magyarázta Angyal József okleveles adószakértő az ingatlanmagazin.com-nak nyilatkozva. Ez tehát azt jelenti, hogy ingatlan eladásából származó jövedelem után 25 százalék helyett 16 százalékos adót kell fizetni, ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot.

Csak az adómérték változik, a többi marad
A többi paraméter nem változik az ingatlan átruházásból származó jövedelmek adózásával kapcsolatban, azaz 5 évig adóköteles az értékesítés, amennyiben hasznunk keletkezik rajta. Az értékesítésből származó jövedelem 100 százalékban adóköteles a megszerzés évében és az azt követő naptári évben történő értékesítés esetén. A második naptári évben történő értékesítés esetén a jövedelem 90 százaléka adóköteles, a szerzést követő harmadik naptári évben történő értékesítés esetén a jövedelem 60 százaléka, a szerzést követő negyedik naptári évben történő értékesítés esetén a jövedelem 30 százaléka, míg a szerzést követő ötödik naptári évben történő értékesítés esetén nem kell jövedelemadót fizetni.

Angyal József szerint pontos számot ugyan nem lehet mondani a 2009-es adatokból kiindulva arról, hogy mekkora bevétele származott az államnak az adónemből (összesített számok vannak csak a forrásadóval kapcsolatban), becslése szerint azonban 10 milliárd forintos nagyságrendű kiesésre lehet számítani, magyarul ennyi marad az emberek zsebében a változás révén. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont a változások kapcsán összességében arra számít, hogy az új rendszer még adóbevétel-növekedést is eredményezhet az államnak, mivel a jövedelmüket rejtegetők számának csökkenésével szélesedik az adózók köre.

Milyen hatása lesz az ingatlanpiacra?
Az ingatlanpiacra viszont nem lesz markáns hatása annak, hogy 25 százalékról 16 százalékra csökken az adó mértéke vélekedett Cserven Gábor ingatlanközvetítő. Nem fog tehát felpörögni az ingatlanpiac, ahogy 2008 januárjában sem került erre sor, amikor szintén volt egy változás ezen adónemet illetően, méghozzá az, hogy 15 évről 5 évre csökkent az az időtartam, amíg ingatlaneladás után meg kellett fizetni a szja-t.

Cserven Gábor szerint egyébként azért sem számíthatunk élénkülésre az ingatlanpiacon, mivel az adót csak az eladásból származó jövedelem után kell megfizetni. 2007 óta azonban folyamatosan esnek az ingatlanárak, így ha valaki az elmúlt 5 évben vett ingatlant, annak nemhogy jövedelme nem keletkezett az értékesítés során, hanem inkább veszteséget szenvedett el.

Forrás: ingatlan.com