Kevesebb lakáshitelt veszünk fel

Az év első öt hónapjában mindössze 93,2 milliárd forintnyi új hitelt vettek fel a háztartások itthon. Nőtt viszont azoknak az adósoknak a száma, akik késve, vagy egyáltalán nem fizetik a részleteket – már 852 ezren vannak BAR listán.

Egyre kevésbé elnézőek a bankok az adósokkal – míg korábban 100-200 ezer forintnyi tartozás után kerültek a kölcsönt felvevők BAR listára, addig most az összeg töredéke miatt is a feketelistán szerepelhet a megszorult család neve. Miközben 36 százalékkal kevesebb az új hitel, mint tavaly ilyenkor. Szakemberek szerint hosszú távon is folytatódik ez a tendencia, az a kisebb pénzintézeteket teljesen be is döntheti, a nagyokat pedig megingatja. Hogyha a tartozás a késedelembe eséskor az aktuális minimálbér összegét meghaladja, akkor a hitelintézet felhelyezheti őt a BAR listára – tájékoztatta az ATV Híradóját Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Míg 2008 végén még 617 ezren szerepeltek feketelistán, addig idén júniusban 852 ezren, vagyis a teljes lakosság 8 százaléka. A 90 napon túli mulasztások száma így meghaladja a másfél milliót. Ebből 90 ezer lakáshitel miatti tartozás, a fennmaradó részt áruhitelek, személyi kölcsönök és autóhitelek teszik ki. Bunna Gyula szerint ez a portfólió jelentősen visszafogja a jövőbeni hitelezést. A Pricewaterhouse Coopers igazgatója attól tart, a kisbankok is meginognak.

Idén eddig mindössze 93 milliárd forint új hitelt vettek fel, ez harminchat százalékkal marad el a 2009-es adatoktól és kevesebb, mint a harmada a 2008-as mennyiségnek, amikor még 330 milliárdnyi lakáshitelt helyeztek ki a pénzintézetek. Az új hitelek majdnem felét deviza helyett már forint alapon folyósították, svájci frankban pedig már csak a hitelezők alig tizede adósodik el.

Forrás: Atv.hu

Szólj hozzá!