Jól jár a bank, ha segíti adósait

Könnyítés a devizahiteleseknek
Pár száz vagy akár több ezer forint kedvezményt is jelenthet a devizahiteleseknek az, hogy a bankok különböző módon csökkentik a törlesztőrészleteket. Az általunk megkérdezett elemző szerint ez nemcsak az ügyfeleknek jó, hanem a bankoknak is. Egyre több ugyanis a fizetésképtelen ügyfél.

Amikor kimegy a szobából, rögtön lekapcsolja a villanyt Nagyszöllősy Nóra. Amin lehet, takarékoskodik. Csak így tudja kifizetni a lakásra felvett hitel törlesztőrészleteit.

„2007-ben hat és fél millió forintot vettem fel körülbelül olyan 150 forintos árfolyam áron” – mondta Nagyszöllősy Nóra. Eddig ötven százalékkal nőtt a törlesztőrészlete az árfolyamváltozás miatt, de most egy kicsit javul a helyzete. A legtöbb nagy bank ugyanis csökkenti a törlesztőrészleteket.

Az FHB és az Erste például átvállalja az árfolyamkockázat egy részét, az OTP csökkenti a kamatokat, a Raiffeisen pedig visszaadja az eddig befizetett törlesztőrlészletek egy részét. Az MKB pedig a Magyar Nemzeti Bank árfolyamán váltja át a hiteleket, amik kedvezőbbek a banki árfolyamoknál.

„Pár száz forinttól pár ezer forintig szóródhat ezeknek a segítségnyújtásoknak a hatása. Abból indulnak ki a bankok, hogy ami jó az ügyfélnek az jó a banknak is, tehát azáltal, hogy az ügyfélnek a fizetőképességét megőrzi a bank, a banknak a különböző mutatói is jók maradnak” – mondta Palkó István, a Portfolió elemzője.

Vagyis a bankok azt remélik, hogy így több ügyfelük tud majd pontosan törleszteni. A fizetésképtelen családok hiteleinek száma ugyanis egyre nő. Az elmúlt hónapokban öt és félezer lakáshitel dőlt be. Közel 100 ezer lakáshitel után nem fizetik a törlesztőrészleteket.

Forrás: RTL.hu

Szólj hozzá!