Így mászhatsz ki az adósságokból…

Könnyű elcsúszni a számlákkal és a törlesztőrészletekkel, de kimászni sem lehetetlen az adósságból.
Egy be nem fizetett számla már a következő hónapban dupla terhet jelent, ha pedig ehhez még néhány hitel törlesztőrészlete is csatlakozik, nem kell sok idő ahhoz, hogy akár az otthonod is veszélybe kerüljön a felhalmozott adósságok miatt. Utóbbi esetében ráadásul a devizahitelek máig nem normalizálódott helyzete sem segít, amennyiben abból finanszíroztad a lakásod vásárlását, hiszen a törlesztőrészletek nem csökkentek annak ellenére sem, hogy a piac már kissé megnyugodott.

Ha már annyi adósságod van, hogy szinte minden egyes számlához egy fizetési felszólítás is kapcsolódik, és a bank is egyre türelmetlenebb, ideje alaposan átgondolnod, hogy hogyan is mászhatsz ki minél előbb a tartozásokból. Az alábbi tanácsok segítenek.

Igyekezz megszabadulni a legdrágább hiteltől!
Az adósságokból lemondások nélkül nem lehet kimászni, ráadásul, ha több tartozást is felhalmoztál, jó időbe is telik letudni őket. Valamennyit azért könnyíthetsz a dolgon, és az időből is lefaraghatsz, ha okosan vágsz bele. Érdemes például elsőként azt a hitelt visszafizetned, amelynek a legmagasabb a kamata, tehát amelyik a legdrágább. Ha egy magas kamatozású hitelkártyán lévő tartozás, egy nagy összegű jelzálogkölcsön és például a diákhitel is terhel, de korlátozottak a lehetőségeid a törlesztésükre, akkor először a legmagasabb kamattal rendelkező hitel törlesztésére fektess hangsúlyt, még akkor is, ha a tartozás összege kevésbé számottevő.

Emellett természetesen ne hanyagold el a többi hitelt sem, de például a diákhitel esetében elég ez alatt az idő alatt csak a kötelező részleteket fizetned, hiszen a diákhitel kamata nem olyan magas.

Kérj segítséget a banktól!!!
Ha olyannyira eladósodtál, hogy egyedül már nem tudod kezelni a tartozásaidat, ne ess pánikba, de ne is söpörd félre a problémát. Az adósság nem fog eltűnni, ha csendben lapítasz, sőt, ezzel csak hagyod, hogy egyre dagadjon, emelkedjenek a kamatok, és még nagyobb bajba kerülj.

Ha nem vagy képes törleszteni, ne várd meg, amíg a bank lép: te keresd fel, és tudasd, hogy gondjaid adódtak. Mivel a bankok célja elsősorban az, hogy visszakapják a pénzüket, segítenek majd megtalálni az adósság nagyságától függő megoldást.

Ilyen lehet például lakáshitel esetében a futamidő növelése, amelynek köszönhetően csökkenthetők a havonta fizetendő törlesztőrészletek, vagy a törlesztés néhány hónapig tartó szüneteltetése. Ezzel persze nem tűnik el a tartozásod, mégis könnyebb helyzetbe kerülsz, hiszen lehetőség lesz kimászni az adósságokból.

Mindenesetre megoldást jelenthet, ha végre-valahára kimászol a sokrétű adósságokból, és közben elég erősnek érzed magad ahhoz, hogy tartózkodni tudj a további költekezéstől – legyen szó akár a hitelkártyáról, akár az áruvásárlási kölcsönökről.

Forrás. Femina.hu