Forint hitelek

Nem éri nagy traumaként az ügyfeleket, hogy júliustól, csak forint alapon lehet ingatlanfedezetes hitelt árusítani, hiszen az elmúlt hónapokban már egyértelműen a forint volt a sláger. Annyira kedvező lett a forinthitelek ára, hogy a kölcsönt igénylők nem járnak rosszul a devizahitelezési stoppal.

Nem járnak rosszul az ügyfelek azzal, hogy a kormány által bejelentett devizahitelezési stop miatt csak forintban juthatnak lakáshitelhez. Az elmúlt hónapokban a csökkenő forint kamatszintek miatt egyre nőtt a forintban eladósodók aránya. Élénkülésről még túlzás lenne beszélni, de az ingatlanpiac forgalmának visszaesése és az árak csökkenése már tavaly elérte mélypontját. Legalábbis ez derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. Náluk ugyanis idén már emelkedett a forgalom – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Valkó Dávid vezető elemző. „Egyértelműen a 2009-es év volt a mélypont a lakáspiacon mind árcsökkenés, mind kereslet tekintetében. Az Otthon Centrumnál az első negyedévben 15 százalékkal nőtt a forgalom, ez egy kicsit lelassult a második negyedévben. Az első negyedéves fellendülés az illetékterhek csökkenésének volt köszönhető, sokan erre az évre tolták vásárlásaikat 2009-ről.”

A kisebb forgalombővülés mindenesetre nem látszik a bankok lakossági hitelein, ugyanis a lakások hetven százalékát készpénzzel vásárolják meg. A lakáshitelek piacán az év első öt hónapjában csak további visszaesés látható – közölte Illés Zoltán, az OTP Bank ügyvezető igazgatója. „Tavalyhoz képest a hitelezési piac visszaesett, az első pár hónap számai alapján 30 százalékos visszaesés látható”.

Az OTP Bank ugyanakkor idén 10 százalékkal növelte a lakáshitelek kihelyezését, így piaci részesedése meghaladta a 20 százalékot. Ha nem is ekkora mértékben, de a CIB Banknál is emelkedett az első öt hónapban a lakáskihelyezések száma – mondta Árva András, a lakossági termékmenedzsment vezetője.

A siker titka, hogy azok a bankok tudtak több lakáshitelt adni, amelyek a forinthitelezést favorizálták és új termékekkel rukkoltak elő. Jól látszik ugyanis a Magyar Nemzeti Bank statisztikáin, hogy míg 2009-ben az első öt hónapban 147 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak, addig idén már csak 93 milliárd forintot. Miközben a devizahitelekből még feleannyit sem kértek az emberek, mint tavaly, addig a forinthitelek nőttek. És a forinthitelek aránya folyamatosan emelkedett az elmúlt hónapokban.

A CIB Banknál például az elmúlt hónapokban tíz ügyfélből kilenc már a forint lakáshitelt kereste. Ennek egyik oka az, hogy a lakosság már megégette magát a devizahitelekkel a forint árfolyamának drasztikus gyengülése miatt, a másik pedig egyértelműen a soha nem látott alacsony forint kamatszint.

Nem éri tehát nagy traumaként az ügyfeleket, hogy július 1-jétől csak forint alapon lehet ingatlanfedezetes hitelt árusítani, hiszen az elmúlt hónapokban már egyértelműen a forint volt a sláger. De az ára is annyira kedvező lett a forinthiteleknek, hogy nem járnak rosszul az ügyfelek a devizahitelezési stoppal. Egy ötmillió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a válság előtt még 15-20 ezer forintos különbség volt a forint és a devizahitelek törlesztőrészlete között a devizahitel javára. Mára kiegyenlítődött az euró és forinthitelek ára.

A bankok hirdetményeit böngészve a legkedvezőbb ajánlatok esetében 8-9 százalék közötti teljes hiteldíj mutatóval és 38-40 ezer forintos havi részlettel lehet 20 éves futamidejű, ötmilliós forint lakáshitelhez jutni. A mára elérhetetlen eurohitelek ára sem volt ennél olcsóbb.

Forrás: mr1-kossuth.hu

Szólj hozzá!