Ennyi lakáshitelre van szükségünk egy 10 milliós lakáshoz

Ennyi lakáshitelre van szükségünk egy 10 milliós lakáshoz
A bankok egyre több ajánlatot tesznek közzé, hiszen a tavasz számukra is a hitelfelvételek időszaka. Az ingatlanok ebben az évszakban sokkal kelendőbbek. A szomorú téli napok után mindenkire jótékony hatással van a tavasz.

A bankok mellett természetesen egyéb cégek is kínálják a lakáshiteleiket. Nézzük meg, hogy hol, mire számíthatunk, ha éppen 10 millió forint hitelre van szükségünk, hogy álmaink otthonát megvásárolhassuk. Vidéken sokkal olcsóbbak a lakásárak, hiszen ezt az otthontérkép.hu oldalán is láthatjuk. Pécsen, Miskolcon vagy akár Mezőtúron már 10 000 000 Forint környékén saját lakást vásárolhatunk.

Fotó forrása: https://otthonterkep.hu
Fotó forrása: https://otthonterkep.hu

Ezt a hangulatos 51 négyzetméteres lakást Miskolcon kínálják eladásra 9 790 000 Forintért. A 2 szobás lakás felújított, így igazán már rá sem kell költeni, hanem csak be kell költözni. A lakás egyedi mérővel és műanyag nyílászárókkal felszerelt, így hidegebb idő esetén is megfizethető a fenntartása. Laminált parketta és járólap a burkolat, amely szintén nagy előnye ennek az újszerű otthonnak.

A 4 emeletes panelházban megtalálható lakás akár a fiatal pároknak is tökéletes életkezdési megoldást nyújt. Most nézzük meg, hogy milyen hitellehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy az ingatlant megvásárolhassuk.

Önerővel és önerő nélkül is lehet hitelt felvenni

Természetesen az önerő nélküli hiteleknél a megvásárolandó ingatlan mindenképpen fedezetül kell, hogy szolgáljon a szerződéskötés során.

Most nézzük meg, hogy egy 10 000 000 forintos hitelt 2 millió forint önerővel vagy önerő nélkül milyen költségek mellett és hol lehet felvenni.

Önerő nélkül így kaphatunk 10 milliót lakáshitelre

A K&H banknál a 10 millió forintos hitelt 20 évre önerő nélkül már 2,64% THM megfizetése mellett fel lehet venni. A törlesztőrészlet havonta 53 479 forint és a futamidő végéig összesen 12 834 907 forintot kell majd visszafizetni.

A Budapest Banknál ugyan ezekkel a feltételekkel 3,26% THM megfizetése mellett juthatunk hitelhez. 56 517 forint a havi törlesztő és a futamidő végére 13 564 000 forintot szükséges visszafizetni a banknak. A Fundamentánál is elérhető a lakáshitel.

A Megvalósítható Extra lakáshitel 6,10 % THM mellett vehető fel 18 évre és egy hónapra. A havi törlesztőrészlet 75 907 forint lesz és a hitel kamata fix évi 2,9%. Ez egy különleges kondíció, hiszen állami támogatás is igénybe vehető. A lakáshitelhez egy lakásszámla is tartozik, így a maximum 7 650 000 forint hitelt lehet felvenni, ehhez jön még a támogatás összege, és amit a lakásszámlán megtakarítunk.

Fix törlesztő egy kiszámítható jövőt jelent

Az előre rögzített törlesztőrészletek nagy segítséget nyújtanak, hiszen mindig tisztában vannak az ügyfelek azzal, hogy adott hónapban mekkora kölcsöntörlesztés áll előttük. Az állami támogatás maximalizálva van 72 000 forintban, de a megtakarításra 30%-os a támogatás mértéke. Ha a másik lehetőséget vesszük figyelembe és rendelkezik az igénylő 2 millió forintos önrésszel, akkor a Fundamenta Lakáshitel 8 500 000 forint esetén havonta 64 611 forintos törlesztőrészlettel indítható el. Itt szintén 7 650 000 forintos hitelt lehet felvenni és a fennmaradó rész pedig a lakásszámlán kerül összegyűjtésre a havi befizetések révén.

A K&H banknál a 8 millió forintos hitel havi törlesztőrészlete 42 783 forint és a futamidő végére összesen 10 267 930 forintot kell majd visszafizetni. A Budapest Banknál a 8 millió forintos hitelt 45 214 forintos törlesztőrészlete adják oda az igénylőknek és a futamidő végeztével összesen 10 851 230 forintot kell a banknak visszafizetni. A Budapest Bank Egyenlítő Piaci kamatozású hitele a lakáscélok megvalósításához nyújt megfelelő finanszírozási lehetőséget.

A törlesztőrészlet mindig attól függ, hogy mekkora a hitelösszeg, mennyire hosszú a futamidő és mekkora a kamat mértéke.

A Budapest Banknál lehetőség van a kamat mértékének csökkentésére, ha a banknál nyitunk egy fizetési számlát és a havonta beérkező jövedelmünket ide utaltatjuk. Ezen felül lehetőség van biztosítás megkötésére is, amely szintén csökkentheti a kamat mértékét.

Ennél a konstrukciónál a biztonsági tartalékok a fizetési számán halmozódnak és itt lehet elhelyezni a szabad pénzeszközöket is. A számlán tartott pénz után kedvezményt ad a bank, amely a hitelkamattal megegyezik. Így csökkenthető a teljes visszafizetendő összeg, a futamidő mértéke és a THM mértéke is. A K&H Banknál az Üzleti Feltételű lakáshitelt lehet felvenni, amely egy induló díj nélküli hitelkonstrukció.

Ha a csak kamattal konstrukciót választjuk, akkor nem fognak felszámolni értékbecslési díjat, szerződéskötési díjat, térképmásolat lekérdezési díjat, tulajdoni lap lekérdezési díjat. Azok az ügyfelek, akik az alacsony kamatokat kedvelik, nekik az induló díjas verziót kell választaniuk. Itt is lehetőség van az induló költségek csökkentésére, hiszen az akciós időszakokban a bank elengedi vagy visszatéríti az induló költségeket. Ennek a hitelnek van még egy nagy előnye, hogy a lakáshitelének – hitelkiváltására is tökéletes megoldást nyújt.

Fotó forrása: https://otthonterkep.hu
Fotó forrása: https://otthonterkep.hu

Lakáshitel tippek, így lesz olcsóbb

Minél rövidebb időszakra vesszük fel a hitelt a kamat annál jobban alakul, hiszen nem használjuk olyan sok ideig a bank pénzét. Érdemes minden kölcsönfelvétel előtt a családdal közösen összeülni és megbeszélni, hogy mekkora az az összeg, amelyet maximálisan a legnagyobb biztonsággal be tudnak vállalni kölcsöntörlesztésre.

Nagyon fontos, hogy a hitel mindig fizetve legyen, hiszen nagyon könnyen lehet hitelcsapdába kerülni. Szerződéskötés előtt mindig figyeljünk oda, hogy mit íratnak velünk alá a szerződésben. Nem szabad gyorsan és csak felületesen átolvasott szerződést aláírni, hiszen sok évre kötelezzük el magunkat a bank felé. Érdemes egy példányt elkérni a szerződésből és otthon a családdal együtt átolvasni, hogy tényleg mindennel tisztában legyünk mielőtt a bank ügyfeleivé válunk.