Devizahitelesek perlik a bankokat

Az adósok abban reménykednek, hogy a bíróságok kimondják, hogy a bankok egyoldalú szerződésmódosítása nem jogszerű.

Egyre többen perelik be a bankokat a magas lakáshitel-törlesztések miatt. A Hitelkárosultak Pertársaságának szakértője szerint a bankok egyoldalúan és így jogtalanul módosították a szerződéseket. A Bankszövetség ugyanakkor azt mondja: biztos, hogy a szerződések jogszerűek, így nem valószínű, hogy megtámadhatóak a bíróságon – hangzott el a Híradóban.

Van, aki pertársaságban van, aki egyenként – de egyre többen perelik a bankokat az egekbe szökött lakáshitel-törlesztések miatt. A Hitelkárosultak Pertársaságának szakértője szerint a bankok egyoldalúan és így jogtalanul módosították a szerződéseket.

A Hitelkárosultak Pertársaságának egyik szakértője Barabás Gyula azt mondta a Híradóban tisztességtelen feltételeket vélnek felfedezni, valamint olyan egyoldalú szerződésmódosításokat, amelyek a túlzott mértékű eladósodottsághoz vezetnek.

Léhmann György ügyvéd szerint is semmisek ezek a hitelszerződések, mert tisztességtelen szerződési feltételeket tartalmaznak. Az ügyvéd már keresetlevél mintákat is készített, mintegy 500 ügyfélnek, hogy segítse őket. Ezekben számításokkal igazolja, hogy a bankok arányában nem csak annyival emelik a törlesztő részletet amennyi az árfolyamváltozásból adódna. Az ügyvéd hozzátette: van már olyan bírósági döntés, amely semmisnek mondott ki egy hitelszerződést.

A Bankszövetség szerint a szerződések biztos, hogy jogszerűek és így nem valószínű, hogy megtámadhatóak. Müller János a Magyar Bankszövetség vezető tanácsosa a Híradóban azt mondta: abban egészen biztos, hogy 2000-ben és az azóta eltelt 11 évben ezek a banki szolgáltatások minden tekintetben megfeleltek és megfelelnek az érvényes jogszabályoknak, törvényi előírásoknak.

Az pedig, amit az emberek megkérdőjeleznek, a Bankszövetség vezető tanácsadója szerint nem jogi kérdés. A Bankszövetség szerint a szerződések jogosságát igazolja az is, hogy a PSZÁF is több száz eljárást indított már és egyszer sem állapítottak meg jogszerűtlenséget.

Forrás: Hiradó.hu – Duna TV