Devizahitelek – akkor tényleg nagy a baj ?

Akkor tényleg nagy a baj ?
Lényegében az összes fontosabb deviza jegyzése éves csúcsra emelkedett. Az euró 290, a dollár 240, a frank pedig 208 forint környékén is megfordult pénteken. Pénteken folytatta a csütörtökön megkezdett rohamos gyengülést a forint. A magyar fizetőeszköz zuhanórepülését egyértelműen azok a nyilatkozatok okozták, amelyben kormánypárti politikusok reális esélyként emlegették a magyar államcsődöt, és a görög helyzethez hasonlították a hazait.

Mit mond a szakember?
Az euró jegyzése két nap alatt több mint 15 forinttal emelkedett: miközben tegnap még 273 forint környékén is lehetett eurót vásárolni, a mai csúcsát eddig 289,6-nál érte el a közös európai pénz kurzusa. A forintgyengülés fél kettő környékén megállt, majd ezt követően kissé erősödni is tudott a hazai deviza. Mivel a korábbi tendencia megváltozását látszólag semmi nem indokolta, a piacon elterjedt a hír, hogy esetleg a jegybank lépett közbe a forint védelmében.

Misik Sándor, a Hamilton devizakereskedője elmondta: elképzelhető, hogy interveniált az MNB, de a jelenlegi helyzetben ezt igen nehéz megítélni. Hozzátette: 300 forint környékén már biztosan lépne a jegybank, s meglátása szerint van rá esély, hogy ezt az árfolyamot még nyáron elérjük, tartósan 300 fölötti kurzusra azonban – ha nem romlik a nemzetközi hangulat – valószínűleg nem kell számítani.

Mindenesetre, ha esetleg piacra lépett a jegybank, az nem túl sok jót sejtet, a forint gyengülését ugyanis csak egy időre sikerült megállítani. A napi csúcsról ugyan 285,5-ig visszaesett az árfolyam, délután háromnegyed hatkor azonban már ismét 288 felett járt a kurzus.

Mivel a magyarországi hírek negatívan hatottak az euróra is, a dollár és a frank jegyzése a közös európai deviza árfolyamánál is nagyobb mértékben emelkedett. A devizahitelek miatt kiemelt figyelemmel kísért svájci frank szintén 15 forinttal, azaz mintegy 8 százalékkal drágult tegnap reggel óta: jelenleg közel 207 forintot kell fizetni az alpesi devizáért, de megfordultunk ma már 208 felett is. Ennél magasabban utoljára tavaly márciusban járt a kurzus, akkor 217 forint környékén tetőzött.

A dollár árfolyama is 15 hónapos csúcs közelébe emelkedett. A zöldhasú két nap alatt majdnem 20 forinttal drágult, s most 240 forint közelében forog. A válság mélypontján, tavaly márciusban 253-nál tetőzött az árfolyam.

Forrás: ecoline.hu

Szólj hozzá!