Devizahitel végtörlesztés

A legpesszimistább előrejelzések szerint is legalább 150 ezer, devizahitellel rendelkező család él majd a rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztés lehetőségével, de számuk akár ennek a két-háromszorosa is lehet majd – közölte a végtörlesztés törvényjavaslatot jegyző fideszes Rogán Antal hétfői parlamenti expozéjában az MTI tudósítása szerint.

A politikus azt mondta: azok, akik a rögzített feletti árfolyamon vették fel a devizahitelt, azért nem élhetnek majd a devizahitel végtörlesztés lehetőségével, mert egyrészt „nyernének” rajta, másrészt mert ők a kölcsönfelvétel időpontjában már tisztában voltak a lehetséges kockázatokkal. A javaslat szerint a frankhiteleket 180 az euróhiteleket 250 forintos rögzített árfolyamon lehetne egy összegben vég törleszteni.

A tervek szerint létrejövő pozitív adóslistáról szólva Rogán Antal közölte: egy ilyen lista megléte esetén csak az Országgyűlésen múlik olyan szabályoknak a megalkotása, amelyek lehetővé teszik, hogy a „pozitív adósok” kedvezményeket kaphassanak a saját hitelükből.

A törvényjavaslatokról jelenleg is folyik a vita – s arról még ma döntenek a képviselők.

Két hónap alatt kell megszereznie a forinthitelt annak, aki saját erejéből nem tudja végtörleszteni a devizahitelét – ez a lényege annak a módosító javaslatnak, amelyet a parlament gazdasági bizottsága nyújtott be a végtörlesztési törvényjavaslathoz. A törvényt az említett módosítóval szavazta meg hétfő este a parlament, ezzel valószínűleg tovább szűkítve a végtörlesztők körét.

A Rogán Antal fideszes képviselő által vezetett bizottság délután öt óra előtt nem sokkal egy módosító javaslatot nyújtott be a Rogán Antal által beterjesztett, de a kormány szándékait tükröző, a devizahitelek kedvező árfolyamon való végtörlesztését lehetővé tevő törvényjavaslathoz. A bizottsági módosító kimondja, hogy ha részben vagy egészben forinthitelből tudná valaki megoldani a végtörlesztéshez szükséges összeg előteremtését, akkor az ő felelőssége, hogy a hitelt előteremtse, és minderre a végtörlesztési igény banknak való bejelentésétől számítva két hónap áll rendelkezésére. Ha a forinthitelt nem tudja két hónap alatt megszerezni, akkor a devizahitelt nyújtó bank nem lesz köteles teljesíteni a végtörlesztési igényt.

A törvényjavaslat elfogadása után a törvényt várhatóan néhány napon belül kihirdetik, hatályba lép, és december 30-ig lehet jelezni a végtörlesztési igényt. A végtörleszteni akaró devizahiteles megteheti, hogy előbb elindítja a forinthitel-kérelmét, és akár csak december 30-án jelzi a végtörlesztési igényét, így öt hónapja lesz arra, hogy a forinthitelt megszerezze. A másik véglet, hogy valaki csak december 30-án jelzi végtörlesztési igényét és utána kezd el forinthitelt keresni, neki február 28-ig meg kell szereznie a forinthitelt.

A folyamatban a bankrendszer kapacitása lesz a meghatározó tényező. Egy banki vezető korábban úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy egyénenként másfél hónap alatt végig lehet futtatni egy hiteligénylést, de amikor több százezer személy rohanja meg a bankokat hitelt kérve, akkor túlterhelté vállnak az ügyintézők. Ekkora tömeg számára nem lehet a hitelbírálathoz szükséges több százezernyi értékbecslést öt hónap alatt elvégezni – magyarázta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő banki forrás.

A bankrendszer a devizahitelek felfutásakor, 2002-2003-tól hasonló rohammal szembesült, mint ami most vár rá, érzékeltette a helyzetet egy a bankrendszer folyamataira rálátó forrás. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján fellelhető statisztika szerint 2003-ban egész évben csaknem 800 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a magyar bankok. Most öt hónap alatt lesz hitelkereslet-boom, ennyi idő alatt nem lehet több 400-500 milliárd forintnál a bankok által nyújtandó forinthitel – becsülte a forrás.

2011. június végén a lakosság devizahitel-állománya (ami mögött lakásfedezet van) 5000 milliárd forint volt. Ennek tehát durván az egytizedét tennék ki az új forinthitelek, vagyis – átlagos hitelekkel számolva – a devizahitelesek egytizede, 120 ezer személy tudna forinthitelből szabadulni frank-, euró- vagy jenhitelétől.

Rajtuk kívül az [origo]-nak korábban nyilatkozó szakértők becslése szerint 100-120 ezren lehetnek olyanok is, akiknek más most is van annyi megtakarításuk, hogy a felkínált végtörlesztéssel éljenek. Vélhetően ennél kisebb számban, de lesznek olyanok is akik rokonoktól, ismerősöktől szednek össze annyi pénzt, hogy hitelfelvétel nélkül is meg tudjanak szabadulni a devizahitelüktől.

Így a becslések alapján az 1,2 millió devizahiteles negyede, legfeljebb 300 ezer devizahiteles tudja kihasználni a végtörlesztést.

Fontos Tudnivalók

Árfolyam: svájci franknál 180, eurónál 250, japán jennél 2 forintos árfo­lya­mon teljesíthetik a végtörlesztést az adósok.

Csak azokra vonatkozik, akik a fentieknél ala­cso­nyabb árfolyamon vettek fel devizahitelt, a bank pedig június 30-ig nem mondta fel a szerződést.

Legkésőbb december 30-ig kell igényüket írásban bejelenteni a hiteleseknek
a bankjuknál. A pénzintézetnek 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását. Szintén 60 napja van az adósnak arra, hogy teljesítse a végtörlesztést.

Nem utasíthatja el a bank a végtörlesztési igényt, ha az adós megfelel a feltételeknek. A végtörlesztésért nem számítható fel díj vagy jutalék.

Kevesen élnek az ár­fo­lyamgáttal: augusztus 12-i meghirdetése óta az OTP Banknál a hitelesek mint­egy ötöde igényli a rögzített árfolyamon való havi törlesztést, a CIB-nél csak 70, a K&H banknál párszáz az igénylések száma.

Forrás: Porfolio.hu, Origo.hu, Metropol.hu