Csak a jó ügyfelek kapnak lakáshitelt

Csak a jó ügyfelek kapnak lakáshitelt

Nagyon szűk az a kör, akik kaphatnak lakáshitelt – tudta meg az azenpenzem.hu. Más bankok felszámolják az ügynöki kapcsolataikat vagy visszatérnek jelzáloghitelezési piacra. Akinek pedig van pénze lakást venni, az a készpénzes fizetést választja.

Csak a legtehetősebb ügyfeleknek és a saját dolgozóinak ad lakáshitelt a Citibank – tudta meg az azenpenzem.hu. A válság kitörésekor a Citi abbahagyta a lakáshitelezést, most azonban visszatért, még ha csak részben is. 11,1 százalékos THM-mel adnak kölcsönt. A Citibank ügyvezető igazgatója, Hencz Éva a pénzügyi portál kérdésére elmondta: folyamatosan vizsgálják a piacot, és ha a helyzetet megfelelőnek ítélik, további nyitásra is számítani lehet.

Erre azonban egyelőre nem sok esély van. A lakosság próbálja elkerülni az eladósodást, és a bankok sem kockáztatnak. A Citihez hasonlóan a K&H is csak a legmegbízhatóbb ügyfeleinek kínál lakáshitelt. Azért aki szeretne hitelt felvenni, annak sem kell elkeserednie: az OTP, az FHB, a Budapest Bank, az Unicredit és az Aegon is nyitottabb a hitelfelvételt illetően. A Budapest Bank például akciót is hirdet (a közvetítők 0,25 százalékkal olcsóbb hitelt adnak), az Erste viszont felszámolta ügynöki hálózatát.

Aki teheti, készpénzzel vásárol lakást – derül ki a cikkből. Az Otthon Centrum adatai alapján a készpénzes és hitelfelvevő ügyfelek aránya 70 és 30 százalék. Olyan is volt, aki a 100 millió feletti ügyletet is készpénzben bonyolította le.

Forrás: hvg.hu