A törlesztőrészlezt összege a legfontosabb

A lakáshitelnél a havi törlesztés összege a legfontosabb.
A lakáshitel kiválasztásakor a legfontosabb szempont a havi törlesztés nagysága, az emberek 29 százaléka erre tekintettel dönt.

A lakást vásárolni akarók 60 százaléka 15 milliósnál olcsóbb ingatlant venne, s ennél is többen finanszíroznák kölcsönből a vételár nagyobbik részét – derül ki a Hoffmann Research és az OTP Bank közös felméréséből.

A lakáshitel kiválasztásakor a legfontosabb szempont a havi törlesztés összege: 29 százalék ezt jelölte meg a felmérésben. A kamat típusát – fix vagy változó – csak a megkérdezettek 14 százaléka tartja jelentős tényezőnek, a teljes hiteldíj-mutatót (thm) főleg a magasabb jövedelműek figyelik.

A reprezentatív mintán készített kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 60 százaléka 15 millió forintnál olcsóbb lakást venne, a vételt fontolgatók több, mint 60 százaléka továbbra is kölcsönből finanszírozná a lakás árának nagyobbik hányadát. A döntés során a budapestiek számára kevésbé lényeges a ténylegesen odaítélhető hitel nagysága, a vidéki nagyvárosokban élők jobban figyelnek a kamat mértékére, a falusiak körében pedig az induló törlesztőrészlet nagysága az inkább fontos.

Forrás:boon.hu