A hiteleket nyújtó bankok

Hazánkban a legéhesebbek a hiteleket nyújtó bankok
Döbbenetes számok láttak napvilágot a minap: a háztartások havi átlagos törlesztőrészlete ma Magyarországon 27 százalékkal magasabb, mint amilyen 2008 őszén, a válság kezdetén volt. A háztartások hiteltartozása pedig a GDP 31 százalékára rúg. A miénknél csak Észtországban és Lettországban rosszabb a helyzet. Új és riasztó jelenség, hogy az újratárgyalt lakáshitelek is kezdenek bedőlni.

A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is publikált a minap különböző hitelkésedelmességi statisztikákat. Kiderült, hogy az árfolyamváltozások és a banki kamatemelések következtében a háztartások havi átlagos törlesztőrészlete Magyarországon 27 százalékkal magasabb, mint 2008 szeptemberében, a válság kezdetén volt, ráadásul ebben a forinthitelek is benne vannak. A 27 százalék a régióban a legmagasabb érték. A háztartások hiteltartozása ma a GDP 31 százalékára rúg, s ennél csak Észtországban és Lettországban rosszabb a helyzet.

A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderült az is, hogy 2005 óta a frankhitelek csaknem hetven százalékát 145 és 165 forint közötti frankárfolyam mellett vették fel az ügyfelek. Esetükben a felvételkori teljeshiteldíj-mutatótól (THM) függően általában harminc–negyven százalékos törlesztőrészlet-emelkedés következett be az induló törlesztőrészlethez képest.

Ám vannak, akiknek több mint ötven százalékkal kell többet fizetniük manapság, mint amennyi a szerződéskötéskor a törlesztőrészletük összege volt. Vagyis drámai törlesz­tőrészlet-növekedés következett be az egyes háztartási jövedelemkategóriákban 2007 és 2010 között. Leginkább az idén nettó száz–százötvenezer forintot kereső háztartások törlesztőterhe emelkedett, jövedelemarányosan átlagosan több mint a duplájára. Mindezek következtében rekordot döntött a nem teljesítő hitelek aránya a magyar bankszektorban. Új és riasztó jelenség, hogy az újratárgyalt lakáshitelek is kezdenek bedőlni. Ráadásul a késve fizetett hitelek arányának növekedése a kö­zeljövőben sem áll meg.

A jegybank jelentése szerint a hazai bankszektorban mind a lakossági, mind a vállalati hitelportfólió minősége tovább romlott a harmadik negyedévben, így a kilencven napon túli késedelemben lévő hitelek állományának aránya mára meghaladta a 10,5 százalékot, míg a vállalati arány 12,7 százalék. A pénzügyi felügyelet hitelintézeti statisztikája szerint az utóbbi negyedévben inkább a lakossági hitelportfóliók romlottak, a hitelminőség továbbra is a szövetkezeteknél a legrosszabb.

Forrás: Magyar Hírlap és echotv.hu